Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_3-4_TsP_2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Задача 1

Між М. та П. було укладено договір доручення, відповідно до якого П. доручила М. від її імені представляти її інтереси з питань приватизації квартири. При виконанні доручення М. було витрачено власні грошові кошти в сумі 2 295,25 грн., з яких 2 110,25 грн. – борг за комунальні платежі, 185 грн. – за оформлення довіреності. Згідно договору за надані послуги М. повинен був отримати від П. винагороду у розмірі 2 500,00 грн.

Після подачі пакету документів до виконкому для вирішення питання по приватизації, П. договір доручення припинила. Відшкодувати витрати та сплатити гонорар М. вона відмовилась.

Які підстави та наслідки дострокового припинення договору доручення? Вирішіть справу по суті.

Задача 2

Підприємець, який за договором дорученням придбав для ТзОВ товар, помер до передачі його довірителеві. ТзОВ звернулося з вимогою до одного зі спадкоємців негайно передати їй товар. Спадкоємець погодився це зробити лише за умови, що ТзОВ компенсує йому витрати, які поніс Підприємець у зв’язку з покупкою товару за вищу ціну, ніж була обумовлена з ТзОВ у договорі доручення.

Які правові наслідки зумовлює смерть повіреного? Які права та обов’язки мають спадкоємці повіреного? Чи правомірні вимоги ТзОВ та Спадкоємця? Як слід діяти ТзОВ, якому не було відомо про придбання товару Повіреним за вищою ціною? Як зміниться вирішення спору, якщо ТзОВ знало про відступ Повіреного від змісту доручення?

Задача 3

16-річний Сніжко влітку працює за трудовим договором у комп’ютерному клубі. Сніжко ознайомився зі змістом ст. 35 ЦК України та попросив батьків подати заяву органові опіки та піклування про надання йому повної цивільної дієздатності.

Отримавши їхню відмову, Сніжко попросив Адвоката звернутися у його інтересах до суду з метою отримати рішення про надання Сніжку повної цивільної дієздатності.

Чи можуть Сніжко та Адвокат укласти договір доручення на ведення Адвокатом судової справи від імені та в інтересах Сніжка щодо надання останньому повної цивільної дієздатності? Як Адвокатові слід проконсультувати Сніжка?

Задача 4

Громадянка Зунова здала до комісійного магазину пальто, яке було оцінене в 550 грн. Навідавшись через три тижні до магазину, Зунова виявила, що пальто продано 2 тижні тому, але за 500 грн. Продавець пояснила, що згідно Правил комісійної торгівлі, магазин вправі провести переоцінку тих речей, які не реалізовані протягом тривалого строку. Зунова не погодилася з таким поясненням та зажадала виплати їй не 500 грн., а 550 грн, як було обумовлено у договорі.

Проаналізуйте ситуацію. Ознайомтеся з Правилами комісійної торгівлі непродовольчими товарами.

Задача 5

20.05.2005р. Іванова уклала договір комісії з Петровим на продаж квартири. Згідно з цим договором вона доручил Петрову продати вищевказану квартиру Міністерству оборони України. Комісіонер Петров уклав договір купівлі-продажу з Міністерством Оборони України та продав вищевказану квартиру. Розрахунок за продану квартиру не отримав, змінивши строк оплати на 2009 рік. Іванова звернулась до суду із позовною заявою про розірвання договору комісії та визнання недійсним договору купівлі-продажу.

Які наслідки невиконання або неналежного виконання умов договору комісіонером? Яке рішення має постановити суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]