Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_3-4_TsP_2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Задача 12

Верховним Судом України припинено кримінальні справи за таких підстав:

а) щодо громадянина П. - за відсутності в діях складу злочину;

б) щодо громадянина К. - внаслідок дії акту амністії;

в) щодо громадянина М. - через недосягнення на момент вчинення суспільно-небезпечного діяння належного віку, після якого відповідно до закону можлива кримінальна відповідальність.

Визначте цивільно-правові наслідки.

Задача 13

Між Козирковим та Царенком у серпні місяці 2009 року укладено усну домовленість, відповідно до якої Царенко зобов’язався виконати ремонт фасаду будинку Козиркова, а той за якісно виготовлену роботу зобов’язався сплатити йому 6000 грн.

Царенко зробив ремонт фасаду будинку та запевнив Козиркова, що робота виконана якісно. Проте через шість місяців на одній стороні будинку з’явилися бульбашки, після утворення яких фарба почала обсипатися. Згідно висновку інженера-будівельника дефекти виникли через неякісну роботу.

Визначте підстави відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт та послуг. Чи впливає на таке відшкодування той факт, що замовник прийняв роботу і визнав факт належного її виконання. Вирішіть спір.

Рекомендована література

Основна література

  1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Офіційний вісник України. — 2003. — № 11. — Ст. 461.

  2. Про порядок відшкодування шкоди, заподіяної громадянину незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду: Закон України // Голос України. – 1994. –17 січня.

  3. Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27.03.1992 р. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2006. — № 7.

  4. Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2006. — № 7.

Додаткова література

  1. Загорулько А. И. Обязательства по возмещению вреда, причинённого субъектами гражданского права / Загорулько А. И. — Х.: Консум, 1996.

  2. Тераз Р. І. Окремі питання визначення боржника як сторони зобов’язання із відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг) / Р. І. Тераз // Форум права. - 2008. - № 1. – С. 408-414 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2008-1/08tritrp.pdf.

Розділ ііі. Спадкове право Тема 13. Цивільно-правове регулювання спадкових правовідносин семінар 1

  1. Поняття, значення спадкування.

  2. Принципи спадкового права.

  3. Основні поняття спадкового права:

  • Спадкове правонаступництво.

  • Спадкодавець.

  • Спадкоємець.

  • Спадщина (спадкова маса). Права та обов’язки, які не входять до складу спадщини.

  • Відкриття спадщини.

  • Місце відкриття спадщини, його значення.

  • Час відкриття спадщини, його значення.

  • Вирішіть задачі:

    Задача 1

    Після смерті Миколи про свої претензії на спадщину заявили: його син від першого шлюбу — Сергій та дружина від другого шлюбу — Надія. Сергій заперечував проти вимог Надії, зазначаючи, що другий шлюб батька був розірваний 5 років тому за рішенням суду, яке набуло законної сили. Надія посилалася на те, що ані вона, ані Микола в органах РАЦСу розірвання шлюбу не реєстрували. Одночасно вона стверджувала, що Сергій не може бути визнаний спадкоємцем, оскільки шлюб Миколи з матір’ю Сергія свого часу був визнаний судом недійсним.

    Чиї претензії на спадщину обґрунтовані?

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]