Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_3-4_TsP_2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Тема 7. Зобов’язання з договорів позики, кредиту і факторингу

Договір позики. Предмет договору позики. Форма, зміст і виконання договору позики. Відсотки за договором позики. Наслідки порушення позичальником обов’язку щодо повернення суми позики.

Окремі різновиди позикових зобов’язань. Поняття векселя. Вексельне законодавство. Простий і переказний вексель. Види переказних векселів. Вексельний аваль. Поняття облігації. Облігаційна позика. Особливості державних і комунальних позик. Цільова позика. Новація боргу в позикове зобов’язання.

Кредитний договір, його поняття і співвідношення з договором позики. Сторони кредитного договору. Зміст і виконання кредитного договору.

Окремі різновиди кредитного договору. Цільовий кредит. Контокорентний і онкольний кредит. Вексельний кредит. Бюджетний кредит. Договір товарного кредиту. Комерційний кредит.

Договір факторингу. Поняття і види факторингу. Відмінність факторингу від кредитного договору і від цесії. Поступка грошової вимоги як спосіб забезпечення виконання кредитного зобов’язання. Зміст і предмет договору факторингу. Виконання договору факторингу. Переуступка грошової вимоги.

Тема 8. Зобов’язання з договорів банківського вкладу і банківського рахунку. Розрахункові зобов’язання

Договір банківського вкладу. Сторони договору. Предмет договору банківського вкладу. Види банківських вкладів і їх оформлення (ощадна книжка, ощадний сертифікат і т.д.). Внески на користь третіх осіб. Виконання договору банківського вкладу. Правові наслідки порушення договору банківського вкладу.

Договір банківського рахунку. Співвідношення договорів банківського рахунку і банківського вкладу. Укладання і оформлення договору банківського рахунку. Виконання договору банківського рахунку. Списання коштів з банківського рахунку. Арешт рахунку і призупинення операцій за рахунком. Правові наслідки порушення договору банківського рахунку.

Окремі види договорів банківського рахунку. Правовий режим окремих банківських рахунків.

Обов’язок щодо збереження банківської таємниці. Цивільно-правовий захист прав вкладників і інших клієнтів банку.

Зобов’язання за розрахунками. Поняття і правове регулювання наявних і безготівкових розрахунків. Розрахунки готівкою як форма виконання грошових зобов’язань. Поняття і зміст безготівкових розрахунків. Розрахункові правовідносини. Основні форми безготівкових розрахунків.

Розрахунки платіжними дорученнями. Поняття, зміст і виконання платіжного доручення. Розрахунки по акредитиву. Види акредитивів. Виконання акредитиву і відповідальність банку за порушення умов акредитиву. Розрахунки по інкасо. Форми розрахунків по інкасо. Виконання інкасового доручення і відповідальність за його невиконання. Розрахунки чеками. Чек як цінний папір. Порядок оплати чека і передачі прав по ньому. Відмова від оплати чека і відповідальність за його несплату. Вексель та його види.

Модуль 4 Розділ іі. Недоговірні зобов’язання

Тема 9. Поняття, види і функції недоговірних зобов’язань

Поняття й основні ознаки недоговірних зобов’язань, їх відмінність від договірних зобов’язань. Функції недоговірних зобов’язань. Недоговірна відповідальність. Недоговірні зобов’язання як охоронні зобов’язання. Види недоговірних зобов’язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]