Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_3-4_TsP_2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Тема 15. Порядок реалізації спадкових прав семінар 1

1. Поняття та способи здійснення права на спадкування.

2. Прийняття спадщини:

  • Поняття та значення.

  • Способи та строк прийняття спадщини.

  • Спадкова трансмісія.

  • Правові наслідки прийняття спадщини.

3. Відмова від спадщини, її оформлення та правові наслідки.

4. Відумерлість спадщини.

5. Оформлення спадкових прав:

  • Право спадкоємця на отриммання свідоцтва про право на спадщину.

  • Строк видачі свідоцтва. Відомості, які містяться у свідоцтві. Внесення змін до свідоцтва.

  • Державна реєстрація права на спадщину.

6. Відповідальність спадкоємців за боргами спадкодавця.

7. Розподіл спадкового майна.

8. Охорона спадкового майна.

9. Спадковий договір

  • Поняття та значення, юридичні ознаки.

  • Сторони договору.

  • Форма договору.

  • Зміст договору.

  • Забезпечення виконання договору.

  • Розірвання договору.

10. Вирішіть задачі:

Задача 1

Михайло Щорс проживав у м. Києві. У 2010 р. він тимчасово переїхав до м. Харкова, де постійно проживають його діти — син Ігор та дочка Ольга. У м. Харкові у зв’язку із значним погіршенням стану здоров’я Михайло вирішив скласти заповіт, запросивши для цього нотаріуса. Один екземпляр заповіту залишився у нотаріуса, інший — у заповідача.

Син заповідача — Ігор, прочитавши заповіт батька та побачивши, що йому заповідана 1/4 частина майна, а 3/4 частини — Ользі, підробив цифри заповіту таким чином, щоб і йому, і сестрі належало по 1/2 частці у спадщині. У Михайла Щорса, який дізнався про це, під час спору з сином стався серцевий напад, внаслідок якого він помер.

Ігор звернувся до державної нотаріальної контори у м. Харкові з проханням видати йому свідоцтво про право на спадщину на 1/2 частину майна батька. Ольга звернулася до тієї ж нотаріальної контори з проханням видати їй свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 3/4 частки. Нотаріус, який здійснював оформлення спадкової справи, видав Ірині свідоцтво на 3/4 частки, а Ігореві у видачі свідоцтва відмовив, оскільки визнав його винним у підробці заповіту, а 1/4 частка поставлена на облік для подальшого визнання її відумерлою, оскільки Ігор був визнаний нотаріусом негідним спадкоємцем.

Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса. Вирішіть справу.

Задача 2

Борис був призначений єдиним спадкоємцем за заповітом. Через 5 місяців після відкриття спадщини він подав до нотаріальної контори заяву про відмову від спадщини. Дізнавшись про це через 2 місяці, його брат Вадим негайно звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Проте нотаріус повідомив Вадимові, що, оскільки 6-місячний строк для прийняття спадщини сплив ще 4 тижні тому, його заява не розглядатиметься, а спадщина перейде до територіальної громади.

Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса.

Задача 3

Громадянин Сом склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам Кроту, Півню, Троянді та Оленю. 20 листопада 1997 року Сом помер.

Після його смерті залишилось майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис. грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис. грн.) та вклад у банку (12 тис. грн.).

Троянда та Півень подали заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, Крот — відмовився від належної йому частини спадщини на користь сестри Троянди, з якою проживав спадкодавець, Олень не вчинив жодних дій, що свідчать про прийняття спадщини.

З заявами про прийняття спадщини звернулися також Гриб (брат померлого) та Жайворонок (дочка померлого).

Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них успадкує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]