Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХУУП ФУЕ МР 5 курс 2015-2016 / МР.Управлiння_змiнами.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
804.86 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є :. група, команда, типи корпоративних команд, індивід, динаміка команди, адаптація команди до організаційних змін, стадії розвитку команд, етапи змін команд за Такманом, зміст методики оцінювання учасників команди за Белбіном, пастки Біона, стандарти поведінки команди, стандарти поведінки організації.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Поняття групи та переформування її в команду. Типи корпоративних команд. Вплив індивідуумів на динаміка команди.

Способи ініціювання адаптації команди до організаційних змін. Основні стадії розвитку команд та їх характеристика. Етапи змін команд за Такманом. Типологія учасників команди змін за Белбіном. Пастки Біона. Проведення оцінювання стану організації та підготування документів, що описують бачення ключових чинників розвитку команди та організації загалом. Розроблення цілей з результатів роботи організації. Визначення бажаних стандартів поведінки команди та організації.

Для закріплення матеріалу та визначення індивідуальних схільностей студентів до роботи у команді проводиться тестуванння за методикою Белбіна.

Семінарське заняття 4

Тема 4. Організаційні зміни

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Принципи роботи організації з використанням організаційних метафор, що характеризують сутність підходів до змін.

  2. Організація як машина, політична система, організм, потік і трансформація (метафори Гаррета Моргана до організаційних змін).

  3. Моделі змін (модель Льюіна, формула змін Бекхарда, модель узгодження Надлер—Тушмана, системна моделі. Сенге).

  4. Цикл змін за Коттером.

  5. Моделі організаційних перетворень.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : моделі організаційних змін, організаційні метафори, організація (як машина, політична система, організм, потік і трансформація), метафори Гаррета Моргана, модель змін, модель Льюіна, формула змін Бекхарда, модель узгодження Надлер—Тушмана, системна модель Сенге, цикл змін за Коттером, елементи та фактори ефективності організаційних перетворень, реформування організації.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Моделі та підходи до організаційних змін. Принципи роботи організації з використанням організаційних метафор, що характеризують сутність підходів до змін. Організація як машина, політична система, організм, потік і трансформація (метафори Гаррета Моргана до організаційних змін). Моделі змін (модель Льюіна, формула змін Бекхарда, модель узгодження Надлер—Тушмана, системна моделі. Сенге). Цикл змін за Коттером.

Моделі організаційних перетворень. Умови, елементи та фактори ефективності організаційних перетворень. Реформування організації.