Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг.раб.Винн. (Восстановлен).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
238.12 Кб
Скачать
  1. Організація навчально-виховного процесу

  1. ЦДЮТ розробляє та затверджує програму реалізації головних напрямків діяльності з урахуванням особливостей соціально-економічного розвитку району, інтересів дітей та юнацтва, потреб сім’ї, інших освітніх закладів, молодіжних, громадських організацій та інше.

  2. ЦДЮТ проводить навчально-виховну, організаційно-методичну, організаційно-масову роботу за такими напрямками:

  • Художньо-естетичний;

  • Туристсько-краєзнавчий;

  • Еколого-натуралістичний;

  • Науково-технічний;

  • Дослідницько-експериментальний;

  • Фізкультурно-спортивний;

  • Військово-патріотичний;

  • Бібліотечно-бібліографічний;

  • Соціально-реабілітаційний;

  • Оздоровчий;

  • Гуманітарний.

Згідно інтересам первинні колективи об’єднуються в гуртки, секції, клуби, ансамблі та інші.

За погодженням з засновником адміністрація ЦДЮТ може утворювати та змінювати відділи, організовувати інші структури.

  1. ЦДЮТ працює за річним планом роботи, в якому відображаються найголовніші питання роботи позашкільного закладу, визначаються перспективи його розвитку, створення умов гармонійного розвитку особистості, задоволення всебічних потреб у позашкільній освіті.

  2. ЦДЮТ організує роботу з учнями протягом календарного року. Навчальний рік розпочинається з 1 вересня поточного року і закінчується 31 травня наступного року. В період канікул гуртки продовжують працювати за окремими планами відповідно складених і затверджених директором скорочених програм на базах: ЦДЮТ, шкіл, клубів за місцем проживання дітей, міських та приміських оздоровчих таборів за окремим розкладом зі змінним складом учнів. ЦДЮТ може організовувати різноманітну масову роботу, у тому числі походи, екскурсії, подорожі, експедиції, змагання, табірні збори, відкривати профільні табори та інше.

  3. Набір учнів здійснюється на безконкурсній основі.

  4. Навчально-виховний процес здійснюється диференційовано відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, учнів і слухачів з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я у різноманітних організаційних формах: заняття, гурткова робота, клубна робота, лекція, індивідуальні заняття, конференція, семінар, вікторина, концерт, змагання, тренування, репетиція, похід, екскурсія, експедиція, практична робота в лабораторіях, на природі та в інших формах.

  5. Навчання учнів може проводитись в одновікових та різновікових первинних колективах. Для зарахування учнів до спортивно-туристських, хореографічних об’єднань необхідна довідка медичного закладу про відсутність у них протипоказань для занять у зазначених первинних колективах.

  6. До ЦДЮТ зараховуються вихованці, учні, слухачі віком від 3,5 до 21 років.

  7. У ЦДЮТ первинні колективи за інтересами структурно класифікуються за трьома рівнями:

І рівень – початковий. Це гуртки, секції, клуби та об’єднання загально-розвиваючого спрямування, що сприяють виявленню творчих здібностей, обдарувань дітей та розвитку їх інтересів до творчої діяльності;

ІІ рівень – основний. Це первинні колективи, які розвивають стійкі інтереси вихованців, учнів і слухачів, надають їм позашкільну освіту, задовольняють потреби у професійній орієнтації.

ІІІ рівень – вищий. Це творчі об’єднання за інтересами для здібних і обдарованих вихованців, учнів і слухачів.

Відповідно до рівня класифікації визначається мета і перспективи діяльності творчого об’єднання, його чисельний склад, кількість годин для опанування програм.

  1. Зміст роботи первинних колективів визначається навчальними тематичними планами і програмами, як авторськими, так і рекомендованими Міністерством освіти, або іншими. Авторські програми затверджуються педагогічною радою ЦДЮТ та узгоджуються з державними органами управління освітою. Програма може бути однопрофільною, комплексною, наскрізною і передбачати навчання учнів індивідуально, в групах, об’єднаннях. Навчання може вестися від одного місяця до кількох років. Програмами може бути передбачена індивідуальна робота з гуртківцями, з обдарованими дітьми та дітьми-інвалідами.

  2. Кількісний склад творчих об’єднань за інтересами встановлюється директором ЦДЮТ згідно з нормативами їх наповнюваності, навчальними планами і програмами. Середня наповнюваність груп та інших організаційних форм у ЦДЮТ становить, як правило 10-15 вихованців, учнів і слухачів. Гранична наповнюваність груп відповідно до психофізіологічного розвитку вихованців, учнів і слухачів, їх вікових категорій, рівня майстерності визначається “Положенням про позашкільні навчальні заклади”. Чисельний склад груп, у яких передбачається індивідуальне навчання, становить не більше 5 вихованців, учнів і слухачів.

  3. Педагогічний колектив ЦДЮТ працює відповідно до розкладу занять, затвердженого директором. Розклад складається на І, ІІ півріччя та літній період.

  4. Тривалість занять у позашкільному закладі визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку та допустимого навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців, учнів і слухачів:

Віком від 5 до 6 років – 30 хвилин;

Віком від 6 до 7 років – 35 хвилин;

Інших – 45 хвилин.

ЦДЮТ забезпечує безпечні умови навчання, виховання та праці.

  1. ЦДЮТ може організовувати роботу первинних колективів в приміщеннях інших навчальних закладів, організацій, за місцем проживання дітей та підлітків, відповідно до укладених угод з адміністрацією цих закладів.

  2. Колектив ЦДЮТ організовує та проводить різноманітні регіональні масові заходи: свята, змагання, концерти та ін.; забезпечує різноманітність форм і зміст відпочинку. У масовій роботі ЦДЮТ взаємодіє з сім’єю, громадськими організаціями, навчальними закладами, позашкільними, культурно-освітніми, спортивними установами та ін.

  3. У закладі здійснюється методична робота, яка спрямована на удосконалення навчально-виховного процесу, підвищення майстерності педагогічних працівників.