Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право вказівки ло сим.з..docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.66 Кб
Скачать

Тема 7: Державне регулювання сільського господарства України

Семінарське заняття: Державне регулювання сільського господарства України

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття студентом теоретичних знань щодо поняття, принципів, форм і методів управління сільським господарством та АПК України, системи та компетенції державних органів, що здійснюють управління агропромисловим комплексом.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика, поняття, суть і принципи державного управління сільським господарством та АПК України.

  2. Форми та методи державного управління АПК України.

  3. Система державних органів, що здійснюють управління агропромисловим комплексом та їх компетенція.

  4. Регулятивні функції Міністерства аграрної політики України.

  5. Компетенція інших органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері державного регулювання сільським господарством.

  6. Охорона та зміцнення демократичних засад управління сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності та господарювання.

Методичні вказівки:

При розгляді цієї теми слід проаналізувати державне регулювання як складну систему економічних, правових, організаційно-адміністративних та інших заходів, спрямованих в першу чергу на протекціонізм національного сільськогосподарського товаровиробника та забезпечення продовольчої безпеки України. Важливо звернути увагу на принципи державного регулювання, які спрямовані на впорядкування та належне функціонування аграрного ринку сільськогосподарської продукції, державне регулювання і підтримка паритету цін та доходів на користь сільськогосподарських товаровиробників, соціально-економічний розвиток села тощо.

Слід також пам’ятати, що здійснення державного регулювання здійснюється передусім економічними важелями, недопустимість прямого втручання державних та інших структур в діяльність сільськогосподарських підприємств.

Особливу увагу слід приділити дослідженню системи та повноважень спеціально уповноважених органів виконавчої влади, що відають сільським господарством і АПК України. Для цього доцільно проаналізувати зміст правових актів і правових норм з питань державного управління сільським господарством та дати характеристику правових актів, що визначають правове становище органів державного управління сільським господарством та повноваження головних управлінь, управлінь і відділів міністерства та провідних інспекцій, що діють у сільському господарстві.

Теми для рефератів:

  1. Проблеми правового забезпечення вдосконалення державного управління сільським господарством.

  2. Форми та методи державного управління АПК України.

  3. Система та правове положення органів, що здійснюють державний контроль та державне управління сільськогосподарським виробництвом.

  4. Правові підстави та межі державного втручання в діяльність сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та господарювання.