Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право вказівки ло сим.з..docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.66 Кб
Скачать

Тема 8: Відповідальність за порушення аграрного законодавства

Семінарське заняття: Відповідальність за порушення аграрного законодавства

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття студентом теоретичних знань щодо поняття та правової характеристики цивільно-правової, адміністративно-правової, кримінальної та дисциплінарної відповідальності в АПК.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика, поняття та зміст юридичної відповідальності в аграрному праві.

  2. Особливості дисциплінарної відповідальності осіб, зайнятих у сільськогосподарську виробництві.

  3. Кримінально-правова та адміністративно-правова відповідальність в аграрному праві.

  4. Майнова відповідальність членів та працівників сільськогосподарських підприємств.

  5. Місце і роль ОВС України в запобіганні та розкритті правопорушень в аграрному секторі економіки.

Методичні вказівки:

При визначенні поняття юридичної відповідальності слід звернути увагу на існуючи в науці підходи до визначення поняття «юридична відповідальність». Досліджуючи поняття юридичної відповідальності потрібно виходити з того, що вона розглядається в двох аспектах – позитивному та негативному. Доцільно виділити і дати характеристику основним ознакам відповідальності в АПК.

При визначені видів юридичної відповідальності в АПК необхідно дати правову характеристику цивільно-правової, адміністративно-правової, кримінальної та дисциплінарної відповідальності в АПК, розкрити підстави застосування матеріальної відповідальності осіб, що працюють в аграрному секторі економіки, відшкодуванню втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на підставі Земельного кодексу України.

У першу чергу слід звернути особливу увагу на застосування дисциплінарних стягнень за порушення трудової дисципліни (організації праці, порушення правил експлуатації сільськогосподарської техніки, правил внутрішнього розпорядку і безпеки праці) членами і працівниками сільськогосподарських підприємств різних форм власності та господарювання. Доречно розкрити склад правопорушень в сфері раціонального використання і охорони земельних, водних та інших природних ресурсів, поводження з пестицидами та агрохімікатами тощо.

Теми для рефератів:

  1. Правове забезпечення притягнення до юридичної відповідальності осіб за аграрні правопорушення.

  2. Дисциплінарний проступок та правопорушення як підстави юридичної відповідальності в аграрному праві.

  3. Особливості притягнення до матеріальної відповідальності на підставі кодексу законів про працю України та положень Статуту сільськогосподарського підприємства.

  4. Роль ОВС України в забезпеченні законності та профілактики правопорушень в аграрному секторі економіки.