Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право вказівки ло сим.з..docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.66 Кб
Скачать

Тема 11: Правовий режим земель, охорона та використання інших природних ресурсів сільськогосподарськими товаровиробниками

Семінарське заняття: Правовий режим земель, охорона та використання інших природних ресурсів сільськогосподарськими товаровиробниками

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття студентом теоретичних знань щодо правового регулювання раціонального використання та охорони природних ресурсів при здійсненні сільськогосподарської діяльності.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Особливості правового режиму земель сільськогосподарського призначення.

  2. Правові засади раціонального використання, охорони та відтворення земельних, водних, лісових та інших природних ресурсів при здійсненні сільськогосподарської діяльності.

  3. Форми власності на землю.

  4. Земельний податок, орендна плата та фіксований сільськогосподарський податок та особливості їх стягнення з земель сільськогосподарського призначення.

  5. Порядок визначення втрат сільськогосподарського виробництва при вилучені земель сільськогосподарського призначення.

  6. Припинення права на землю суб’єктами аграрного права.

  7. Правовий режим використання пестицидів та агрохімікатів в сільськогосподарському виробництві.

  8. Правова охорона довкілля в аграрному секторі економіки.

Методичні вказівки:

Під час визначення правового режиму земель сільськогосподарського призначення слід звернути увагу на те, що саме суб’єкти аграрного права в наш час використовують основну частину земель сільськогосподарського призначення як засіб виробництва. Чинне законодавство передбачає пріоритет сільськогосподарського землекористування. Так, при вилучені земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб, окрім збитків, заподіяних таким вилученням, повертаються також збитки, що завдані сільськогосподарському виробництві.

При здійсненні сільськогосподарської діяльності суб’єкти аграрного права використовують активно, як засіб виробництва, й інші природні ресурси. В першу чергу це стосується водних, лісових, а для власних, передусім побутових потреб, й надра. При цьому особливу увагу слід звернути на правове забезпечення та порядок здійснення природоохоронних заходів щодо збереження якісних, кількісних та екологічних властивостей наданих суб’єктам аграрного права природних ресурсів.

Слід окреслити особливості юридичної (майнової) відповідальності сільськогосподарських товаровиробників у випадку порушення вимог щодо охорони довкілля та порядок вилучення природних ресурсів у випадку нецільового (безгосподарського) використання природних ресурсів.

Теми для рефератів:

  1. Загальна характеристика правового режиму земель, що використовується сільськогосподарськими товаровиробниками.

  2. Виникнення, зміна та припинення права на землю у суб’єктів аграрного права.

  3. Право власності, користування (оренди) земельними ресурсами сільськогосподарськими товаровиробниками.

  4. Правові засади охорони довкілля в АПК України.

  5. Відповідальність за безгосподарське та нецільове використання земельних ресурсів сільськогосподарськими товаровиробниками.