Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право вказівки ло сим.з..docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.66 Кб
Скачать

Тема 6. Правове становище фермерських та особистих селянських господарств

Семінарське заняття: Правове становище фермерських та особистих селянських господарств

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо поняття фермерського і особистого селянського господарства та їх юридичних ознак, правового регулювання створення, діяльності та реорганізації і ліквідації фермерського і особистого селянського господарства, особливостей договірних, трудових, фінансово-господарських та інших правовідносин в фермерських і особистих селянського господарства.

Час проведення: 2 години

Навчальні питання:

  1. Поняття фермерських і особистих селянських господарствах, їх відмінності та характеристика основних ознак.

  2. Порядок державної реєстрації фермерських і особистих селянських господарствах та вимоги до їх установчих документів.

  3. Статутна правосуб’єктність фермерського господарства як суб’єкта аграрного права.

  4. Порядок виникнення та припинення членських правовідносин в КСП.

  5. Особливості земельних правовідносин в фермерських та особистих селянських господарствах.

  6. Особливості формування і використання майна та здійснення господарської діяльності в фермерських і особистих селянських господарствах.

  7. Правові засади здійснення господарської, фінансово-економічної та іншої діяльності фермерських і особистих селянських господарствах.

  8. Особливості реорганізації та ліквідації фермерських і особистих селянських господарствах.

Методичні вказівки:

Особливу увагу необхідно звернути на поняття фермерського і особистого селянського господарства, знати їх відмінності та юридичні ознаки, а також особливості державної реєстрації фермерського і особистого селянського господарства, вимоги до статуту фермерських господарств порядок його розробки, прийняття та затвердження, порядок виникнення та припинення членства в фермерських і особистих селянських господарствах.

Слід акцентувати увагу на склад земель фермерського господарства а також порядок формування та використання майна зазначених підприємств.

Теми для рефератів:

  1. Порівняльно-правова характеристика фермерських та особистих селянських господарств як суб’єктів господарської діяльності.

  2. Особливості державної реєстрації фермерських та особистих селянських господарств.

  3. Взаємодія фермерських та особистих селянських господарств з іншими суб’єктами аграрного права, уповноваженими органами державної влади та місцевими органами самоврядування.

  4. Особливості реорганізації та ліквідації фермерських та особистих селянських господарств.

Практичні заняття:

Завдання № 17. Член КСП Івченко вирішив разом з родиною (дружиною та двома дітьми: 13-ти річним сином і 15-ти річною донькою) створити фермерське господарство.

Який порядок створення фермерського господарства в цьому випадку?

Який порядок надання земельних ділянок для ведення фермерського господарства, виходячи зі складу його родини?

Завдання № 18. Громадянин Сазонов, який має у приватній власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, вирішив продати її. Але при виділенні земельної ділянки на місцевості покупцеві було встановлено, що суміжно розташоване фермерське господарство зайняло 1 сотку і розпочало на ній будівництва гаражів для сільськогосподарської техніки.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася і дайте їй правовий аналіз?

Який порядок розгляду земельних спорів господарюючих суб’єктів права?

Завдання № 19. Після смерті фермера Нечаєва фермерське господарство успадковував його рідний брат Іван, який займався веденням особистого селянського господарства. Вступивши у спадок він відмовився від продовження фермерського господарства і звернувся до державної адміністрації з клопотанням про приєднання до його земельної ділянки розміром 2 га, земельної ділянки фермерського господарства розміром 15 га та видачу йому відповідного Державного акта, що було й зроблено.

Прокурор району опротестував таке рішення вказавши, що основна мета особистого селянського господарства задоволення власних потреб. Також він вказав, що наявність у Івана Нечаєва земельної ділянки розміром 17 га передбачає отримання прибутку і є способом ухилення від оподаткування.

Проаналізуйте ситуацію та вирішить задачу по суті.

Чи підлягають оподаткуванню прибутки громадян, що займаються веденням особистого селянського господарства?

Завдання № 20. Після смерті громадянина Крючка, що займався веденням фермерського господарства в Луганській області спадкоємцями залишились два його повнолітніх сини – Василь та Петро. Вступивши у спадок сини вирішили поділити на дві рівні частини майно (продуктивну худобу, сільськогосподарський інвентар) і землю фермерського господарства (15 га ріллі, що належала гр. Крючку на праві приватної власності та 20 га сільськогосподарських угідь, що належали фермерському господарству на праві оренди) та зареєструвати ведення власних фермерських господарств. Однак в державній адміністрації їм пояснили, що оскільки Василь не працював в сільському господарстві та не має відповідної освіти, то він не може бути фермером, тому фермерське господарство повинне повністю відійти Петрові.

Проаналізуйте ситуацію, що склалась. Чи підлягає поділу майно та земля фермерського господарства? Вирішить задачу по суті.

Література:

нормативні акти: 1,2,6,18,24,41,61,63,70

юридична література: 1-9,11,12,14,17-19,45,54, 57.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.