Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Моє відчуття часу

Мета- дати можливість учасникам відпочити, одночасно визначивши їхнє відчуття часу.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників- без обмежень.

Матеріали -не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення -немає.

Процедура: тренер пропонує учасникам заплющити очі; за сигналом зосередьтися на внутрішньому відчутті часу і відкрити очі тоді, коли, на їхню думку мине 1 хвилина. Про те, що, на його думку, 1 хвилина минула, кожний учасник повідомляє тренера мовчки, підняттям руки, і розплющенням очей. Тиша повинна тривати, доки всі не розплющать очі. Після закінчення вправи тренер звертає увагу учасників на те, що вони розділилися на три групи: ті, хто підняв руку раніше строку, пізніше строку та вчасно. Тренер фокусує увагу учасників на тому, що сприйняття часу може бути пов'язане з настроєм, емоційним станом людини, і все це значною мірою залежить від особливостей спілкування в групі.

Розподіл часу

Мета -надати можливість учасникам зрозуміти, що вони схожі в тому, я витрачають свій час. що це не завжди відбувається раціонально у всіх людей, тому не слід соромитися відверто зізнаватися в цьому іншим, спілкуватися з ними - вони так само не є ідеальними.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали -приладдя для письма й малювання.

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів для письма й малювання.

Процедура:тренер пропонує визначити, на що кожний учасник щоденно витрачаєте свій час. Для цього кожний малює коло та розподіляє його на сектори, де зазначає свої заняття за такими ознаками:

а) заняття, що не любить, але зобов’язаний робити;

б) справи, якими займаєтеся, тому що вони подобаються;

в) час дозвілля;

г) щоденні обов'язкові ритуали (туалет, їжа, сон тощо);

д) зустрічі з іншими людьми;

е) інше.

Поряд з першим колом кожний малює друге, де розподіляє час так, як бажав би в ідеалі (див. рис. 6).

Тренер пропонує учасникам порівняти малюнки, визначити й обговорити спільне та відмінне у розподілі їхнього часу та бажаннях щодо цього.

Звичайний день на минулому тижні Ідеальний день, як мені б хотілося

Рис. 6 Орієнтовний варіант форми графічно/о представлення реального і

бажаного розподілу часу протягом дня

Спілкування - це просто

Мета- виробити усвідомлення структури і складності процесу спілкування.

Час -10-15 хвилин

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріалиприладдя для письма й малювання

Особливі вимоги до приміщення --наявність столів для письма й малювання.

Процедура:тренер ставить завдання кожному учасникові - протягом 2 хвилин зробити нескладний малюнок так, щоб «художник» міг згодом легко описати його іншому словами (наприклад* намалювати кілька симетричних геометричних фігур). Для економії часу можна скористатися заздалегідь підготовленими малюнками, які тренер роздає учасникам перед початком вправи. Тренер пропонує розділитися на пари, члени яких не показують один одному свої малюнки. Пара сідає спинами один до одного, перший учасник описує другому свій малюнок словами. Другий учасник намагається відтворити малюнок, виконуючи вказівки першого, але не ставлячи йому додаткових запитань. Учасники міняються ролями, але цього разу учасник, який відтворює малюнок за описом партнера, уже може ставити додаткові запитання. Потім члени пари обмінюються результатами.

Коли всі учасники завершили роботу, тренер проводить обговорення результатів, фокусуючи увагу на тому, що процес спілкування складається з певних структурних компонентів, кожен з яких має певне значення. Доцільно обговорити роль кожного компонента для забезпечення ефективного спілкування, зокрема підкреслити, чому малюнки другого учасника пари, який мав можливість ставити додаткові запитання (мав зворотний зв'язок з відправником повідомлення) зазвичай були точнішими, ніж малюнки першого учасника.

Відправник--Повідомлення --- Канал зв'язку---- Одержувач---- Ефект --- Зворотний зв'язок з відправником