Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Лист до себе в майбутнє

Мета- дати можливість учасникам відпочити.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщення - столи, стільці.

Процедура: тренер повідомляє завдання кожному учасникові - написати собі лист, який зараз буде заклеєний, і відкритий лише через 10 років. Учасники мають коротко описати, які вони зараз, що їх цікавить, що вони думають стосовно свого майбутнього, який вигляд вони матимуть, чим займатимуться, хто буде поряд з ними, що вони хочуть побажати собі на майбутнє.

Твоє життя

Мета - дати можливість учасникам відпочити.

Час 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріал: приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів, стільців.

Процедура: тренер повідомляє завдання кожному учасникові намалювати щось таке. що символізуватиме учасника в дитинстві і зараз; коротко записати (або символічно намалювати), чим би міг допомогти тій маленький дитині учасник з позицій сьогоденного досвіду і, навпаки, що могла б порадити та дитина дорослому учаснику сьогодні. Після вправи учасники діляться своїми відкриттями.

Мій життєвий шлях

Мета - дати можливість учасникам відпочити.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників без обмежень.

Матеріали - приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів, стільців.

Процедура: тренер повідомляє, що один мандрівник ішов по „шляху життям й опинився на перехресті; зупинився, озирнувся й задумався - по якому шляху йти далі? Завдання кожному учасникові уявити себе на місці цього мандрівника й відобразити на аркуші наперу власну минулу історію, своє положення в даний момент, варіанти свого майбутнього життя. Коротко записати або намалювати свої думки і почуття, використовуючи спогади, переживання, фантазії і мрії. Позначити, куди хочеться прийти, що бажано взяти в дорогу, з чим доведеться, можливо, зустрітися на своєму шляху, чому потрібно було 6 навчитися.

В ході групового обговорення тренер радить звертати увагу на те, якими були шляхи людини, у якій частині свого життєвого шляху мандрівник буває найбільш щасливий, переживає радість, що цьому сприяє. Важливо акцентувати увагу на єдності минулого і сьогодення, сьогодення і майбутнього; на тому, чим відрізняється минулий шлях від сьогодення і майбутньою, що між ними спільного, яка мета цього шляху, як довідатися, що мети досягнуто, що необхідно для досягнення мети, які є для цього умови, засоби, можливості.

Кіно

Мета - дати можливість учасникам відпочити.

Час - 5 хвилин.

Технологія тренінгу

Кількість у члеників - без обмежень.

Матеріали -приладдя для письма та малювання,

Особливі вимоги до приміщення- наявність столів, стільців.

Процедур:тренер повідомляє, що про кожного учасника знятий кінофільм у той час, коли учасникові виповнилося ЗО років, і зараз якимось дивом учасникові довелося подивитися це кіно. Завдання: намалювати кілька ключових кадрів цього фільму, щоб іншим стало ясно. який вигляд має учасник в цьому кіно, чим займається тощо.

В ході обговорення тренер звертає увагу учасників на такі питання: чи задоволені вони цим фільмом; що там сподобалося більш за все; що найбільше не сподобалося. Якщо с незадоволення, що б хотілося змінити у цьому кіно, що потрібно для цього зробити зараз (якщо учасник молодший за персонажа фільму) або потрібно було зробити раніше (якщо учасник доросліший за персонажа фільму).

Вечір спогадів

Мета -дати можливість учасникам відпочити.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали- приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщеним- наявність столів, стільців.

Процедура: тренер ставить завдання кожному учаснику: „Заплющіть очі та уявіть, що коли ви розплющите, вам буде на ЗО років більше, ніж зараз. Розплющіть очі. Походіть по кімнаті, відчуйте, які ви стали. Поговоріть один з одним, як на вечорі спогадів, про те, якими ви були 30 років тому, і якими ви стали тепер, коли вам на ЗО років більше.