Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Вправи для сприяння знайомству учасників Особистий момент

Мета- сприяти знайомству за допомогою використання звичайних особистих

речей учасників.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників- без обмежень (за наявності великої групи можна розділити її на підгрупи, які створюватимуть власні невеличкі кола).

Матеріалине потрібні.

Особливі вимоги до приміщення -відсутні.

Процедура:учасники розміщуються на стільцях за колом. Тренер пропонує кожному знайти у себе будь-яку річ (на тілі, у кишені, гаманці, сумці тощо), яку учасник вважає унікальною для інших, але звичною для себе, та розповісти групі історію цієї речі. Один член групи (або сам тренер) починає вправу, далі по черзі її продовжують всі учасники.

Модифікований варіант цієї вправи:перший учасник бере в руки якусь власну річ. і від її імені розповідає про себе (наприклад, <я - олівець Тетяни, знаю її не дуже давно, але можу розповісти про неї таке..») Далі так само, по черзі, від імені будь-яких особистих речей розповідають про себе всі учасники групи.

Під час вправи тренер фокусує увагу членів групи на тому, що уміння розкритися перед іншими - важливіша особистісна якість, котра сприяє встановленню контакту з людьми. Якщо людина не відкрита, не бажає розповідати про свої переживання і надії, промахи і невдачі, це, з одного боку, створює в інших враження успішності, добробуту цієї людини, але, з іншого заважає побудові щирих стосунків, взаємодопомозі в групі,

Цікаве ім'я

Мета -сприяти знайомству за допомогою розповіді про своє ім'я.

Час -5 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень (за наявності великої групи, можна розділити її на підгрупи, які створюватимуть власні невеличкі кола).

Матеріали -не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення -немає.

Процедура:учасники розмішуються на стільцях за колом. Тренер пропонує кожному розповісти щось цікаве, кумедне, незвичайне про своє ім’я. щоб допомогти іншим запам'ятати ім'я промовця та асоціювати це ім'я з конкретною особистістю члена тренінгу.

Знаки Зодіаку

Мета -сприяти знайомству за допомогою рухів.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали -не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення- достатність простору для рухів.

Процедура:учасники розмішуються стоячи за колом. Тренер пропонує учасникам вишикуватися у лінію відповідно до терміну дня народження кожного (наприклад, щоб ліворуч стояли народжені у січні, далі у лютому тощо), але повідомляти іншим свій місяць/день народження дозволяється лише мовчки, використовуючи рухи, міміку. Коли учасники вишикувалися, тренер просить їх назвати вголос день свого народження. Тренер сприяє тому, щоб можливі помилки й непорозуміння слугували створенню веселої атмосфери, сприймалися з гумором, без образ.

Моменти в житті

Мета- сприяти знайомству учасників.

Час - 5хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали -аркуші паперу, тверді основи для письма, олівці, ручки.

Особливі вимоги до приміщення -відсутні.

Процедура:учасники отримують письмові приналежності, і розташовуються на стільцях за колом. Тренер пропонує кожному сформулювати тему щодо особистого життя (про незвичайний факт біографії, кумедну, дивовижну історії тощо), яку учасник може розповісти іншим членам групи. Тренер збирає аркуші, зачитує зміст і представляє автора.