Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Фермер, будинок, землетрус

Мета- активізувати увагу до інструкцій тренера, одночасно даючи можливість членам групи розім’яти м’язи та відпочити від інтелектуальної роботи.

Час - 5хвилин.

Кількість учасників - безобмежень.

Матеріали -не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення -достатність простору для переміщень учасників.

Процедура:тренер розділяє учасників на трійки так, щоб пара ставала обличчям один до одного і з'єднуючи руки над головою, утворювала «дах» будинку.

Третій учасник стає всередині будинку під «дахом», цей учасник буде «фермером». Учасники уважно слухають і виконують команди тренера: за командою «будинок» двійки, які утворюють «будинки», мають знайти собі інших «фермерів», котрі в цей час нерухомо залишаються на своїх місцях; за командою «фермер» на місці залишаються «будинки», а всі «фермери» мають знайти собі нові «будинки»; за командою «землетрус» кожний член трійки повинен знайти собі нових партнерів. Вправа повторюється кілька разів, команди лунають у випадковому порядку.

Кіт та миша

Мета -активізувати увагу до інструкцій тренера, одночасно даючи можливість членам групи розім'яти ^язи та відпочити від інтелектуальної роботи.

Час- 10 хвилин.

Кількість учасників -не менше 20 осіб.

Матеріали- не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення- достатність простору для переміщень учасників.

Процедура:тренер пропонує двом добровольцям виконувати ролі кота та миші; іншим учасникам - утворити 3 (або більше, залежно від чисельності групи) колони по 6 осіб у кожній так. щоб простягнувши руки в сторони на рівні плечей, кожен міг узятися за руки з іншими учасниками сусідніх колон, а повертаючись ліворуч (або праворуч) на 90 градусів, міг узятися за руки з учасниками, що стоять попереду і позаду в колоні. Учасники уважно слухають і виконують команди тренера: за командою «вулиця», учасники беруться за руки, утворюючи 6 паралельних «вулиць»; за командою «бульвар», учасники повертаються на 90 градусів, беруться за руки, утворюючи з новими сусідами 3 (або більше, залежно від чисельності групи) паралельних «бульвари», що стають перпендикулярними відносно «вулиць». (Перед грою тренер пропонує 3-4 рази потренуватися у зміні «вулиць» на «бульвари», і в зворотному напрямі.)

Тренер повідомляє правило: «кіт» та «миша» не мають права бігати під руками учасників, а можуть рухатись лише вздовж «вулиць» та «бульварів», коли вони утворені.

Тренер дозволяє «миші» трохи відбігти від «кота», і подає сигнал до початку вправи; «кіт» намагається наздоганяти «мишу»; час від часу, через короткі інтервали лунає команда «вулиця» або «бульвар»; гра триває доти доки «кіт» спіймає «мишу»; після цього на ролі «кота» та «миші» запрошуються інші добровольці.

Вправи, що сприяють засвоєнню знань Мережа знань

Мета- проаналізувати основні моменти проведеного заняття, продемонструє вати їх взаємозв'язок.

Час- 10-15 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали- клубки ниток (мотузки) за числом малих груп.

Особливі вимоги до приміщення -достатність простору для розташування 2-4 малих груп за колами.

Процедура:тренер розділяє групу на малі групи по 6-ро осіб; пропонує учасникам кожної малої групи розташуватися на стільцях за колом: одному з учасників групи починати вправу, описуючи якийсь один з основних моментів заняття, тримаючи один кінець клубка. Після виступу промовець, утримуючи й далі в руках кінець мотузка, спрямовує клубок до іншого учасника, який має охарактеризувати наступний момент, розглянутий на занятті. Цей учасник також фіксує у руці свою частину мотузка, і закінчивши виступ, спрямовує клубок комусь іншому (бажано передавати клубок не за колом, а навскоси, з одного краю групи до іншого). Вправа закінчується, коли розглянуті всі основні моменти заняття, що підлягають закріпленню. Тренер ініціює обговорення виступів. підкреслюючи основні тези заняття і те. як вони пов'язані між собою (як промовці - мотузкою), як фрагменти набутого знання доповнюють і підтримують один одного.