Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Вправи для підвищення активності учасників Кидання м'яча

Мета -допомогти учасникам запам'ятати імена один одного, активізувавши

увагу та рухові прояви.

Час- 10-15 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали -м'яч або пружна подушка.

Особливі вимоги до приміщення - достатність простору для кидання м'яча.

Процедура: учасники утворюють коло; перший учасник голосно вимовляє своє ім'я так, щоб усі могли його почути, і кидає м'яч комусь іншому; той, хто ловить м'яч, називає своє ім'я і кидає м'яч комусь іншому. Ця частина вправи продовжується, доки всі учасники не спіймають і не кинуть м'яч 2-3 рази; далі правила гри змінюються: учасники мають попередньо називати ім'я того, кому вони кидають м'яч. Ця частина вправи також продовжується, доки всі учасники не спіймають і не кинуть м'яч 2-3 рази, потім правила гри знов змінюються, як у попередньому випадку. Так вправа виконується змінюючись, доки всі учасники не запам'ятають імена один одного.

Розповіді та зубочистки

Мета- допомогти учасникам познайомитись один з одним, активізувати увагу один до одного, підкреслюючи власну унікальність та спільні зв'язки.

Час -10 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали- 12 зубочисток для кожного з учасників.

Особливі вимоги до приміщення -столи, стільці.

Процедура:тренер розподіляє учасників на малі групи у складі 3-5 осіб; розсаджує підгрупи за окремими столами або на стільцях за окремими колами; роздайте кожному учаснику 12 зубочисток; пропонує кожному розповісти членам малої групи щось про себе (наприклад, у мене є кіт..., мій улюблений колір – блакитний... тощо). Ті з членів підгрупи, що мають подібні інтереси, отримують від промовця зубочистку. Ті. хто не поділяє пі інтереси, віддають промовцеві по зубочистці. Учасники підраховують зубочистки; приблизно через 5 хвилин тренер формує нові малі групи; знов відбуваються розповіді, обмін та підрахунок зубочисток. Наприкінці вправи тренер Ініціює обговорення результатів, звертаючи увагу на те, що інтереси у людей не однакові, але обмін інформацією був корисний усім.

Визначення послідовності

Мета -активізувати увагу до питань творчості, розв'язання проблеми, ухвалення рішень, аналізу відчуттів.

Час- 20 хвилин.

Кількість учасників- без обмежень.

Матеріали -підготовлений заздалегідь набір з п'яти карток для кожного учасника.

Особливі вимоги до приміщення -столи, стільці.

Процедура: тренер роздає кожному учаснику набір з п'яти карток, де на кожній картці написаний один рік. випадково обраний з хронологічної послідовності 1775. 1776. 1777. 1778. 1779. одна буква, випадково обрана з послідовності А, Б, В. Г. Д. одне число, випадково обране з послідовності 3. 7. 12, 17, 25. Тренер пропонує кожному учаснику розкласти свої картки за порядком, але не налає жодних пояснень щодо того. що в даному випадку буде вважатися „порядком” (чи приоритетною є послідовність років, чи букв. чи чисел, чи більших значень, чи менших тощо); відводить дві хвилини на виконання вправи. Учасники по черзі повідомляють, як вони впорядкували свої картки, на основі якогось варіанту власного уявлення кожного про те. що в даному випадку може вважатися „порядком”.

Тренер ініціює обговорення того. чому учасники упорядкували картки у той чи інший спосіб, чому не в інший спосіб, які існують альтернативні варіанти упорядкування; звертає увагу на те, що реалізовані варіанти упорядкування часто обиралися тому. що учасники діяли у межах звичних уявлень, стереотипів, стандартних процедур; підкреслює важливість застосування творчого підходу, уникаючи упереджених припущень І стандартів, відходу від звичних шаблонів, застосування нетрадиційних рішень та відкритості до нових ідей. Ця вправа допомагає учасникам усвідомити, шо в процесі опрацювання інформації, отриманої на заняттях, вони часто роблять припущення стосовно способу її упорядкування. але через звичні шаблони мислення застосування творчого підходу може бути заблоковане.