Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Мистецтво самоперевірки

Мета -навчити учасників самостійно перевіряти знання з основних питань проведеного заняття, надати можливість самостійно закріпити отримані знання.

Час- 5-ть хвилин.

Кількість у члеників -без обмежень.

Матеріали -не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - немає.

Процедура:тренер після закінчення викладання навчального матеріалу розподіляє учасників на пари; пропонує уявити, що один член пари щойно з'явився в аудиторії і йому треба допомогти швидко засвоїти усе. що він пропустив. За сигналом тренера інший член пари протягом п'яти хвилин пояснює тому, Хто «запізнився». ключові питання пройденого на занятті матеріалу, намагається показати, як цей матеріал можна застосувати на практиці. Після цього пояснення учасник, що «запізнився», додає важливу інформацію, яку не згадав «промовець».

Ця вправа допомагає учасникам краще запам'ятати вивчений матеріал: якщо такі самоперевірки проводити час від часу протягом дня, це виявляється більш ефективним, ніж щоденні перевірки, влаштовані тренером: значно економить час для контролю навчання: взагалі робить „тренерські іспити» непотрібними.

Лотерейна лихоманка

Мета - використати ефект випадковості та азарту у процесі перевірки засвоє-

них знань.

Час - 20 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали підготовлений заздалегідь роздатковий інформаційний матеріал за темою попередньо проведеного заняття, розмножений відповідно до числа учасників, пронумеровані картки («лотерейні білетик) за числом учасників, «лотерейна скринька», приладдя для письма - столи, стільці. Особливі вимоги до приміщення - наявність.

Процедура: тренер роздає кожному учаснику «лотерейний білет» та пакет інформаційних матеріалів (цей пакет, позначений прізвищем учасника, може бути розташований на столі, приклеєний скетчем до стільця тощо); пропонує кожному учаснику записати номер свого білета та скласти всі «лотерейні білети» у велику «лотерейну скриньку»; кожному учаснику написати 3-4 запитання за темою інформаційних матеріалів попередньо проведеного заняття. Тренер пропонує першому учаснику витягнути зі скриньки білет і оголосити його номер.

Учасник, якому належить цей номер, мас відповісти на одне запитання з переліку, підготовленого тим, хто витягнув білет (тренер заохочує групу у випадку необхідності надавати допомогу тому. хто відповідає на запитання). Далі той, хто відповідав на запитання, витягує зі скриньки наступний білет і ставить його «власникові» запитання зі свого переліку. Вправа триває, доки кожний учасник отримає можливість поставити всі свої запитання та відповісти на запитання інших. (Тренер теж повинен мати свій перелік ключових запитань за темою пройденого матеріалу, щоб. за необхідності, коригувати й доповнювати запитання учасників, стежити, щоб не було повторів тощо.)

Завершення речення

Мета - забезпечити зворотний зв’язок щодо основних моментів вивченого

матеріалу.

Час - 15-20 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - приналежності для письма.

Особливі вимоги до приміщення - фліп-чарт, або дошка, стали, стільці.

Процедура: тренер демонструє учасникам записані на фліп-чарті 4-5 незавершених речень, наприклад: «Я дізнався що...». «Мене здивувало, що...», «Мені сподобалося, що...», «Можливо, було б краще, якби...» тощо; пропонує кожному учаснику записати свої відповіді та здати тренеру. Якщо дозволяє регламент тренінгу, корисно, щоб кожний учасник по черзі повідомив свої записи групі. Так можна обговорити та узагальнити найбільш актуальні відповіді, дізнатися про думки більшості учасників, виявити найбільш нез’ясовані питання.