Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренерський портфель.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Ситуації та емоції

Мета -дати можливість учасникам розім'яти м'язи та відпочити.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - м'яч.

Особливі вимоги до приміщення -достатньо простору для виконання рухавки.

Процедура:учасники стоять у колі; тренер просить кожного по черзі назвати одну емоцію, почуття тощо. і одночасно спрямувати м'яча комусь іншому. Кожний учасник має запам'ятати ту емоцію, яку йому передав одночасно з кидком м'яча інший учасник. Коли всі по одному разу назвали якусь емоцію, передали її іншим, котрі запам'ятали сказане, тренер змінює завдання, наприклад: „А тепер кожний, одночасно з киданням м'яча іншому, називає не емоцію, а ситуацію. Той. хто спіймав м'яча, має повторити ситуацію та назвати емоцію, яку запам'ятав раніше». Тепер можливі веселі сюрпризи щодо повторюваних речень. наприклад. „Коли я стою у черзі (ситуація), то відчуваю любов (емоція)” тощо. Ця вправа, окрім рухового компоненту, корисна ще й для тренування навички внутрішнього контролю емоцій незалежно від зовнішніх ситуацій.

Вправи завершальної частини тренінгу Минуле - сьогодення - майбутнє

Мета- дати можливість учасникам відпочити,

Час- 5 хвилин.

Кількість учасників -без обмежень.

Матеріали -приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщення - столи, стільці.

Процедура:тренер пропонує кожному учаснику намалювати відрізок прямої лінії та розділити його на три частини, що відповідатимуть минулому, сьогоденню й майбутньому: позначити, де учасник знаходиться на цей час (яка частина життя вже пройдена, яка - попереду); поділитися своїми думками з групою» написавши коротко (умовно) або намалювавши символічно під відрізками відповідних частин» де корені людини, що відбувалося в дитинстві, юності, що відбувається в сьогоденні, що займає, захоплює зараз, чого хочеться у майбутньому - цілі. Мрії тощо. Учасники можуть обмінюватися малюнками або коротко виступати усно.

Варіант вправи: на підлозі малюється крейдою (позначається стрічкою тощо) «лінія життя” на якій стають 4 учасники, що позначають початок життя, межу минулого й сьогодення, межу сьогодення й майбутнього, кінець лінії. Обирається доброволець. який рухаючись уздовж лінії, та зупиняючи на різних ділянках, розповідає іншим про своє життя в різні періоди. За бажанням добровольці змінюються

Лінія життя

Мета- дати можливість учасникам відпочити.

Час- 5 хвилин.

Кількість учасниківбез обмежень.

Матеріали- приладдя для письма та малювання.

Особливі вимоги до приміщення- наявність столів, стільців.

Процедура:тренер пропонує кожному учаснику намалювати на аркуші паперу, розділеному пунктирною лінією посередині на верхню і нижню половини, лінію, що символізує життя учасника, включаючи все минуле, від народження до сьогодення, і майбутнє, як кожний уявляє собі його, до самої смерті, позначити на лінії крапкою місце сьогоднішнього дня; повідомляє умову малювання: коли лінія проводиться вище пунктиру, це символізує позитивні події життя, з успіхами і радощами: коли лінія проводиться нижче пунктиру, це символізує негативний досвід, труднощі, невдачі, горе. Малюнки обговорюються в групі, тренер звертає увагу на те, як переважно сприймає учасник своє життя - більша чи менша частина лінії знаходиться у верхній/нижній частині листа, наскільки багато точок перетинань пунктиру. Учасники можуть коментувати ці психологічні „автопортрети”; тренер наголошує на тому, що негативний досвід минулого - це цінність, яку треба використати, щоб надалі рухатися з меншим числом перетинань межі. прямуючи все вище й вище.