Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

«Образотворча діяльність»

Навчально-виховні завдання:

  • виховувати естетичне ставлення до предметів та явищ навколишнього середовища; позитивно-емоційне ставлення до зображувального образу;

  • розвивати зорове, слухове, дотиково-рухове сприймання;

  • розвивати практичні способи орієнтування; вміння планувати власні практичні дії;

  • розвивати регулюючу, плануючу та супроводжуючу функції мовлення;

  • розвивати відчуття форми, кольору, композиції;

  • виховувати художньо-творчі здібності, вміння поєднувати різні матеріали для досягнення виразності образу;

  • розвивати мовлення шляхом збагачення словникового запасу;

  • розвивати вміння вихованців колективно виконувати завдання;

  • виховувати оцінювальне ставлення до власних та чужих робіт;

  • розвивати інтерес до образотворчого мистецтва, вміння емоційно сприймати репродукції картин, ілюстрації, українське декоративно-прикладне мистецтво. Навчати впізнавати образи художніх персонажів на картині, ілюстрації.

Орієнтовні твори: С.Шишко «Осінь», «Парк взимку», М.Ткаченко «Весна», О.Новаківський «Натюрморт», Т.Бойчук «Біля яблуні», М.Бурачек «Золота осінь», О.Шовкуненко «Повінь. Конча-Заспа», А.Петрицький «Квіти», Ф. Манайло «Новий хліб», І. Шишкін «Дубовий гай», «Корабельна роща», «Зима», «Ліс» І. Левітан «Березовий гай», «Золота осінь», «Весна. Велика вода», О. Рилов «Зелений гомін», А.Куїнджі «Рання весна», «Місячна ніч над Дніпром», І.Шишкін «Ранок в сосновому бору», В.Васнецов «Іван Царевич на сірому вовкові», П.Кончаловський « Бузок», українське народне декоративно-прикладне мистецтво – рушники, сорочки, гончарні вироби.

Зміст педагогічної роботи

Малювання. Розвивати вміння рівномірно проводити штрихи, не натискуючи щільно на олівець; добре насичувати пензель фарбою, тримати його похило до паперу, під час малювання тонких ліній, крапок тримати його вертикально; малювати пальчиком, ватною паличкою.

Розвивати вміння малювати олівцем контур предметів, зафарбовувати малюнок олівцем або фарбою рівномірними легкими рухами, змінюючи при цьому напрям штрихів або мазків, відповідно до форми предмета.

Розвивати вміння заповнювати весь простір аркуша паперу. Передавати в малюнку просторове розташування предметів: на широкій площині землі праворуч, ліворуч; вище, нижче, без врахування перспективи.

Навчати передавати в малюнку постать людини в різних ракурсах (профіль, анфас).

Малювати різні види транспорту (автобус, тролейбус, вантажну, легкову машину).

Розвивати вміння малювати з натури, після попереднього обстеження, порівнювати намальоване з натурою, домагатися схожості (овочі, фрукти, рослини, іграшки).

Розвивати вміння зображувати у малюнках осінні, зимові, весняні спостереження, враження від прослуховування казок, оповідань, віршів за словесною інструкцією.

Розвивати вміння складати симетричні візерунки на папері різної форми (смужці, квадраті, крузі, шестикутнику) із зображенням листя, квітів, ягід, ліній різного характеру (прямі, ламані, хвилясті, обвідні), кругів, дуг, крапок, використовуючи фарби і олівці. Використовувати в малюнках елементи українського орнаменту (різні візерунки, барвисте листя, квіти, ягоди).

Створювати умови для колективного малювання.

Ліплення.Розвивати вміння ліпити різними способами: пластичним, конструкторським та комбінованим за словесною інструкцією.

Розвивати вміння ділити солоне тісто (глину) на різні та однакові за величиною частини, розкачувати, сплющувати, вдавлювати, защипувати, загинати, загострювати та заокруглювати форми, скріплювати частини в ціле за словесною інструкцією.

Розвивати вміння передавати у виліплених формах характерні ознаки предметів, дотримуватись пропорцій.

Розвивати вміння ліпити з натури окремі предмети (фрукти, овочі), за мотивами української кераміки.

Розвивати вміння ліпити з цілого шматка солоного тіста (глини) предмети з різною кількістю деталей (птахи, риби, тварини); надавати фігурам стійкості, виразності.

Розвивати вміння створювати сюжетні композиції з 2 – 3 фігур за мотивами літературних творів, на теми з оточуючого середовища. Об’єднувати сюжет на підставці, передавати пропорційне співвідношення предметів, рухи.

Розвивати вміння розфарбовувати виліплені предмети відповідним кольором за словесною інструкцією.

Аплікація. Навчати впізнавати, виділяти, називати фігури.

Формувати вміння вирізати по контуру, складати з окремих частин, що вирізані з паперу різного кольору нескладні зображення знайомих предметів (вантажна машина, квіти, гілка з листям, прикраси на ялинку, окремі тварини), дотримуватися пропорцій за словесною інструкцією.

Формувати вміння перегинати аркуш паперу прямокутної форми навпіл і розрізати по лінії згину.

Формувати вміння вирізати по контуру симетричні форми з паперу, складеного навпіл (рослини,овочі, посуд) за словесною інструкцією.

Розвивати вміння створювати декоративні візерунки з готових та вирізаних елементів на смужці, квадраті, крузі, шестикутнику, використовуючи елементи українського орнаменту (квіти, листя, гілки).

Формувати вміння розривати кольоровий папір за контуром, викладати та наклеювати одержані фігури (рослини, тварини, транспорт).

Поради батькам:

Зкріплюйте вдома вміння, які дитина набула в процесі попереднього навчання у дошкільному закладі з малювання, ліплення, аплікації.

Приділяйте увагу розвитку емоційної діяльності, збагаченню мови дітей, здібності розповідати про зміст свого та чужого малюнку.

Продовжуйте навчати планувати діяльність та словесно пояснювати цей процес.

Грайте з дітьми у ігри на розвиток сприймання форми, кольору, розміру предметів та їх частин; навчайте порівнювати предмети за формою, кольором, розміром, називати їх.

Розглядайте з дітьми ілюстрації до казок та оповідань, народні іграшки.

Грайте у пальчикові ігри, робіть масаж кисті.

Результати навчально-виховної роботи:

  • застосовують змішану техніку та різні матеріали в одному малюнку;

  • володіють різними способами ліплення, створюють вироби за мотивами української кераміки;

  • володіють способами симетричного та силуетного вирізування, викладають та наклеюють різні предмети та візерунки;

  • створюють декоративні композиції за мотивами українського народного мистецтва;

  • поєднують способи вирізання, обривання паперу, види зображувальної діяльності для створення виразного образу.