Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия метод. б.проц..doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
621.57 Кб
Скачать

Тема 17. Суспільне виробництво людського життя.

Семінарське заняття: Основні проблеми соціальної філософії − 2 год.

Мета: засвоїти сутність базових понять соціальної філософії.

Питання:

  1. Предмет і специфіка соціальної філософії.

  2. Становлення та розвиток суспільних систем як природно-історичний процес.

  3. Суспільне виробництво, його структура, тенденції розвитку.

  4. Суспільна свідомість, її форми.

Основна література

  1. Кемеров В.Е. Введение в социальную философию: учебник для вузов / В.Е. Кемеров. − М.: Академический проект, 2000. − 317 с.

  2. Социальная философия: словарь / Ред. и сост. В.Е. Кемеров, Т.Х. Керимов. − М: Академический проект, 2003. − 557 с.

  3. Социальная философия: учеб. пособие для вузов / Ред. П.В.Алексеев. − М.: Проспект, 2003. − 254 с.

  4. Социальная философия: учебник для студентов вузов/ Ред. В.С. Барулин. − М.: Фаир-пресс, Гранд, 2002. − 559 с.

  5. Социальная философия: учеб. пособие для вузов / Ред.: В.П. Андрущенко, Н.И.Горлач. − Х.: Изд. центр "Единорог", 2002. − 735 с.

Додаткова література

  1. Наукові записки Харківського військового університету / Ред. Є.М. Мануйлов. − Х.: Харк. військ. ун-т, 2003. − Вип. 1(16): Соціальна філософія, психологія. − 203 с.

  2. Наукові записки Харківського військового університету / Ред. Є.М. Мануйлов. − Х.: Харк. військ. ун-т, 2003. − Вип. 2(17): Соціальна філософія, психологія. − 227 с.

  3. Наукові записки Харківського військового університету / Ред. Є.М. Мануйлов. − Х.: Харк. військ. ун-т, 2003. − Вип. 3(18): Соціальна філософія, психологія. − 202 с.

  4. Социальная философия: учеб. пособие для вузов /Ред. С.В. Соколов. − М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2003. − 440с.

  5. Хрестоматия по социальной философии: учеб. пособие для вузов / Ред. и сост. В.Е. Кемеров, Т.Х. Керимов. − М.: Академический проект, 2000. − 317 с.

Методичні вказівки

Суспільство, соціальна форма буття походять від латинського слова "соціо", "соцієтас" - "поєднувати", "організовувати" спільну працю. Людина за своєю сутністю - соціальна істота, тобто вона може існувати тільки в об'єднанні з іншими людьми. В основі буття людини лежать потреби і інтереси, серед яких найпершими, життєво-необхідними є так звані матеріальні потреби: їжа, житло, одежа і таке інше. Саме ці потреби первинно гуртують людей, створюють форму їх існування у формі "соціо" - рід, плем'я, сім'я, виробничий колектив і таке інше. Людині недостатньо того, що дарує природа, їй потрібно виробляти специфічні речі, притаманні саме людському існуванню. Таким чином, в основі всього суспільного життя лежить процес виробництва, який виступає як духовно-матеріальна діяльність, тобто практика.

Суспільне виробництво умовно можна поділити на матеріальне (виробництво речей) та духовне (виробництво ідей). Але чіткої межи меж ними немає, особливо це наглядно видно в умовах суцільної автоматизації та інформатизації суспільства. Постає проблема захисту людини від наслідків слабо керованого процесу виробництва. Виникає загроза відставання морального прогресу від виробничого та науково-технічного.

Свідомість існує не тільки в особистій, але і в суспільній формі. Суспільна свідомість осягає те, що відбувається в суспільстві. Вона має два основних рівні - побутовий та теоретичний. Треба розглянути ці два рівні в їх співвідношенні. Спеціального аналізу потребують такі форми суспільної свідомості, як політична, правова, етична, естетична, наукова, філософська, релігійна та атеїстична.