Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stilistika_sr.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Тема 2. Логічні основи редагування

Студент повинен знати:

- основні закони логіки;

вміти:

  • використовувати закони логіки в мовленнєвій діяльності;

  • редагувати речення , в яких порушені основні закони логіки.

Завдання:

1. Опрацюйте тему «Основні закони логіки»

2. Відредагуйте подані речення. Визначте, які закони логіки порушені в кожному випадку.

1. І хай для Олександра Івановича Годуна прозвучить пісня «Землянка», яку в молодості співав мій батько. (Врахуйте, що Олександр Іванович і батько – це одна й та сама особа). 2. Потім Павло Бойко вступив до авіаційної школи. Він вчився на льотчика і став хорошим пілотом. 3. Спортсменка бігла одна в останній парі. 4. Спочатку Маяковський нічим не виділявся серед футуристів. Вже у ранній період у Маяковського були якості, які суттєво виділяли його серед футуристів. 5. Уже розвиднілося починають прокидатися після нічної служби прикордонники. 6. Книга написана серйозно, і тому талановито, і тому з гумором. 7. Цей рядок підкреслено червоним олівцем. Отже, він містить важливу думку.8. Не можна, щоб батько вимагав від дітей одне, а мати інше і навпаки. 9. Треба бути вимогливішим до неї . Їй уже 19 років, вона наділена всіма правами, в тому числі й обов’язками. 10 Крім двох газет, у гуртожитку нема книг. 11. У репертуарі ансамблю народні пісні, значна частина яких написана керівником колективу. 12. Незважаючи на брак продуктів, не менш гостро стоїть проблема їх екологічної чистоти.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Загнітко А.П., Данилюк І.П. Українське ділове мовлення: професійне і непрофесійне спілкування.- Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2004.-с. 275-278.

ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

Логічні помилки

Часто незнання основних законів логіки призводить до помилок при складанні тексту службового документа. Текст повинен бути результатом послідовного і доказового мис­лення.

Закон тотожності передбачає, що предмет думки зали­шається незмінним у межах однієї теорії, одного міркування або доведення, тобто знання про предмет не повинно підмінюватися іншим знанням. Дотримання закону тотож­ності дозволяє уникнути невизначеності, неконкретності міркувань. Нерідко неточні формулювання, нечіткість оці­нок і висновків є причиною того, що мовець у процесі міркування непомітно для себе починає говорити про щось інше. Ця логічна помилка називається «підміною тези». На­приклад:

У нашому корпусі обладнаний новий дисплейний клас. Тут встановлені персональні комп'ютери, об'єднані в локальну мережу. Студенти в роботі можуть використовувати па­кети прикладних програм спеціального призначення. Кожен комп'ютер має лазерний принтер. Ця подія свідчить про початок широкого використання нових інформаційних тех­нологій. Не впізнати наш інститут. Будуються нові корпу­си, тисячі молодих фахівців щороку приходять працювати на підприємства й в установи.

Відповідно до закону протиріччя одночасно істинними не можуть бути два висловлювання, одне з яких ствер­джує що-небудь про предмет, а інше заперечує те ж саме, у тому ж самому предметі, у той же самий час. Наприклад:

За результатами змагання найвищі показники має цех № 7. Не менш високі показники має й цех № 4.

Очевидне протиріччя: вищих результатів може досяг­ти тільки один цех. Отже, з двох суджень одне істинне, а інше ні.

Закон виключеного третього являє собою твердження: якщо є два взаємосуперечливих судження про предмет, то одне з них обов'язково істинне, а інше помилкове, і між ними не може бути середнього, тобто третього суд­ження, яке могло б бути також істинним у тому ж самому відношенні, у той же самий час. Закон виключеного тре­тього діє у таких випадках:

1. Коли одне з суджень що-небудь стверджує, а інше заперечує те ж саме щодо одиничного предмета або яви­ща. Наприклад: судження

Завод виконав план не повністю збігається із судженням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]