Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stilistika_sr.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Тема 4. Складне речення. Введення в текст прямої мови. Заміна прямої мови непрямою

Студент повинен знати:

  • правила оформлення прямої та непрямої;

вміти:

  • замінювати пряму мову непрямою.

Завдання:

  1. Повторити правила оформлення прямої та непрямої мови.

  2. Перепишіть подані речення, ставлячи потрібні розділові знаки при прямій мові.

Котлер стверджував маркетинг є описовою наукою, яка займається вивченням того, як з’являються, стимулюються, здійснюються і розвиваються угоди. Якщо виходити з визначення підприємництва, яке дав П. Друцкер, підприємець завжди йде слідом за змінами, відповідає на них і використовує їх як шанс, то концепція підприємництва зводиться до готовності швидкої реакції на довколишні зміни. Лідерство досі вважається однією з найзначніших проблем, найбільш незрозумілим феноменом на землі зазначає Брунс Лідери ,які активізують окремих осіб окремих осіб, даючи приклад поведінки іншим. Роль конкуренції полягає в тому, щоб дисциплінувати учасників економічного життя заради забезпечення більш дешевої і якісної продукції. Ця порада американських авторів вказує на те, що конкуренція не була і не може бути самометною, а є способом економічної діяльності підприємства для більшої результативності і досягненні поставленої мети.

  1. Подані в попередній вправі речення запишіть у формі непрямої мови.

  2. Випишіть з фахової літератури 5 цитат. Поясніть вживання розділових знаків.

  3. Складіть і запишіть діалог на будь-яку тему за фахом. Поясніть вживання розділових знаків.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Глущик С.В. та їнші. Сучасні ділові папери: Навч. Посіб. Для вищ. Та серед. Спец. Навч. Закладів.- К.:А.С.К., 2000. –с. 368

Редагування службових документів

Тема 1 письмові та усні форми ділової інформації

Студент повинен знати:

  • особливості усного та писемного мовлення

  • способи передачі інформації

Завдання

1. Опрацюйте тему «Особливості усного та писемного мовлення»

2.Запишіть вимоги до усного та писемного мовлення

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Зубков М.Г. Сучасна українська ділова мова.- Донецьк:СПД ФО Сердюк В.І.,2005.-с.319-324

ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

Синтаксис усного й писемного ділового мовлення

Готуючи текст для публічного виступу, слід пам'ятати про суттєву різницю між писемним і усним його варіантами. Речення, значні за кількістю слів і ускладнені за будовою багатьма відокремленими обставинами, означеннями, вставними і встав­леними конструкціями, цілком можливі в науковій статті, монографії та под., і зовсім не бажані в лекції, доповіді, промові й под., Помічено, що сприймання усного тексту залежить від довжини речення (кількості в ньому слів), довжини слова (кількості ба­гатоскладових, довгих слів), кількості особових займенників (які сприймаються на слух легше, ніж безособові).

На відміну від писемного, в усному тексті бажані питальні, окличні й риторичні, а не лише розповідні речення, наприклад:

Чи можливий такий результат?! Безперечно, — скажу я вам. За яких умов? —логічно запитаєте ви. Моя доповідь і наведені в ній викладки є відповіддю на це питання.

Не словесні, а смислові повтори необхідні в усному мов­ленні для наголошування основної думки, підкреслення ключо­вого моменту й посилення враження від сказаного. Досягається це за рахунок багатої синонімії української мови, не повторюю­чи форми вираження.

Однак слід уникати повторювання нетипових для усного мовлення складних сполучників: завдяки тому що, унаслідок того що, через те що й под. оскільки вони гальмують сприй­няття й не сприяють створенню в аудиторії вільної, невимушеної атмосфери.

Окрім повторів, використовують й інші способи привернен­ня чи утримання уваги слухачів, таких як: зміна порядку слів

(інверсія), градація (посилення), протиставлення (антитеза), оклична Й питальна інтонація, риторичні запитання, пауза та ін. Речення слід будувати таким чином, щоб ключова фраза була розміщена в його першій частині. Набагато легше сприймається на слух зміст, коли речення починається Н. відмінком, ніж де­кількома конструкціями в непрямих відмінках із прийменника­ми, наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]