Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
913.91 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Підготовка до семінару вимагає від курсантів ознайомлення з теоретичною інформацією шляхом звернення до змісту навчальних посібників, монографій, лекційних матеріалів.

Майбутні фахівці повинні зрозуміти, що психологія – це наука, яка вивчає факти, закономірності та механізмах функціонування психіки усіх живих істот. В межах навчального курсу «Психологія» увага курсантів концентрується на закономірностях та механізмам функціонування психіки людини та особистості. Слід розуміти сутність явища «психіка», під яким в науці розуміють специфічний психічний механізм, який дозволяє живій істоті сприймати інформацію з зовнішнього середовища, а також з середовища свого організму, та реагувати на цю інформацію. Необхідно запам’ятати, що структура психіки особистості охоплює чотири основних компонента, зокрема психічні явища, рівні психіки, фази психіки та Я-індивідуальне.

Психологічна наука має свою структуру, зокрема загальна психологія, історія психології, вікова психологія, військова, психологія спорту, торгівлі, космічна психологія тощо.

Необхідно зрозуміти, що психологічні факти накопичуються в межах наукових досліджень на підставі звернення вчених до методів наукового дослідження, серед яких відрізняють дві основні групи: а)емпіричні; б) теоретичні.

Прикладами емпіричних методів є спостереження, експеримент, анкетування та інші. До теоретичних методів відносять індукцію, дедукцію, моделювання, аналіз, синтез, тощо.

ТЕМА № 2. Психічні пізнавальні процеси в професійній підготовці моряка.

1. Відчуття: функції, психофізіологічна основа, класифікація, загальні

закономірності.

2. Сприйняття: значення, властивості, класифікація, характеристика.

3. Значення відчуттів та сприйняття в професійній діяльності моряка.

4. Пам’ять: сутність, види, класифікація, основні характеристики.

5. Значення видів пам’яті в професійній роботі моряка.

6. Уява та її види.

7. Мислення: сутність, види, значення.

( Література: 1, 2, 3, 4, 7, 9)

Методичні рекомендації

Курсантам доцільно ознайомитися з сутністю елементарних психічних пізнавальних процесів, - відчуттів та сприйняття. Треба розуміти, що ці два психічних процеси є схожими за механізмом функціонування. Цей механізм базується на аналізаторах. Структура аналізаторів людини складна, вона охоплює три основні елемента: рецептори, нервові шляхи та кору головного мозку. Рівень чутливості рецепторів залежить від сили зовнішніх чи внутрішніх подразників.

Необхідно враховувати, що основу сприйняття складає сукупність відчуттів. Як правило, аналізатори спрацьовують лише при умові безпосереднього впливу на них подразників з зовнішнього середовища чи з середовища свого організму.

Треба зрозуміти сутність явища адаптації, що проявляється в зміні рівня чутливості рецепторів. Адаптація забезпечує особі можливість пристосування до умов зовнішнього середовища, які постійно змінюються. Явище сенсибілізації також пов’язано з процесом пристосування людини до умов зовнішнього середовища, воно виконує компенсаційну функцію. Як правило, сенсибілізація відбувається при втраті особою певного аналізатора.

Високий рівень чутливості різних аналізаторів дозволяє моряку-професіоналу сприймати інформацію про характеристики зовнішнього середовища на більш досконалому рівні, що є підставою адекватного реагування на цю інформацію в процесі виконання функціональних обов’язків.

При розробці плану самоудосконалення особистих елементарних психічних процесів курсанти повинні визначити мету, рівень сформованості своїх елементарних психічних пізнавальних процесів. Далі є доцільним розробити шляхи їх удосконалення, визначити індивідуальну програму по удосконаленню особистих психічних процесів, методи роботи, форми самоконтролю тощо.

Курсанти повинні зрозуміти значимість релаксації у системі індивідуальних занять по удосконаленню особистих психічних процесів та психологічних властивостей.

Підготовка до семінару вимагає усвідомлення сутності та значення основних вищих психічних пізнавальних процесів особистості, - пам’яті, уяви та мислення, які є тісно пов’язаними між собою. Об’єднує їх те, що вищи психічні пізнавальні процеси безпосередньо не спираються на аналізатори.

Структура пам’яті як процесу складається з наступних елементів: запам’ятовування, збереження, відтворення та забування. Пам’ять буває різних видів, зокрема зорова, рухова, слухова, образна, довготривала, короткотривала тощо. Треба знати основні ознаки індивідуальної пам’яті особистості - об’єм, швидкість, точність, міцність.

Уява дозволяє формувати особі в своєї свідомості образи певних об’єктів чи явищ, які ця особа не може сприймати безпосередньо на підставі сприйняття. Визначають образи сучасного, минулого, майбутнього та фантастичного. Існує два основних видів уяви, - відтворювальна та творча. Курсанти чітко повинні розуміти значення кожного виду уяви в своїй професійної діяльності.

Мислення як вищий психічний пізнавальний процес дозволяє особистості шукати та знаходити принципове нову інформацію на основі особистих розумових дій, - порівняння, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, моделювання тощо. Доцільно запам’ятати, що усі вищи психічні пізнавальні процеси є органічно пов’язаними з елементарними психічними пізнавальними процесами. Високий рівень розвитку відчуттів, сприйняття, пам’яті, мислення, уяви є підставою високого професіоналізму майбутнього моряка. Усі психічні пізнавальні процеси можна удосконалювати на основі спеціального тренування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]