Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
913.91 Кб
Скачать

Тема № 3 Емоційно - вольові стани

1. Природа та функції емоційних станів.

2 Різновиди емоційних станів: настрій, пристрасть, стрес, фрустрація, афект.

3. Почуття та їх класифікація. Значення моральних почуттів у професійній діяльності моряка.

4. Воля: сутність, функції значення в професійній роботі моряка.

5. Проста та складна вольова дія.

(Література: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9)

Методичні рекомендації:

В процесі підготовки до семінару курсанти повинні зрозуміти, що основним призначенням емоцій людини є сигналізація про задоволення чи, навпаки, незадоволення умовами певного середовища.

Треба звернути увагу на зв’язок емоційного стану особи і його м’язової системою з невербальними формами поведінки, що відображують емоції особи. При умові високого рівня розвитку у курсанта соціального сприйняття є можливим достатньо чітко розпізнати характер емоційного стану співрозмовника, колег по суднової команді тощо, що є значно корисним для сумісної професійної діяльності.

Необхідно чітко розібратися в різноманітті емоційних явищ. Їх класифікація визначає три основні групи: а) емоційний тон; б) власне емоції; в) почуття. Почуттями визнаються вищи емоції, яки починають формуватися у людини в період дитинства. За класифікацією почуття поділяються на моральні, естетичні, інтелектуальні тощо.

Також є необхідним зрозуміти сутність психічного явища «воля» та його значення в межах професійної діяльності моряка, особливо в скрутних екстремальних та інших нестандартних ситуаціях. Високий рівень емоційно-вольової стійкості моряка є підставою збереження рівню його життєдіяльності в процесі виконання професійних обов’язків в екстремальних умовах. Треба знати, що підвищенню рівня емоційно-психологічної стійкості сприяє спеціальне тренування на підставі методів свідомого психічного самовпливу.

Тема № 4 Психологічні особливості особистості моряка

1. Поняття «психологічні особливості особистості».

2. Сутність, закономірності та значення в професії моряка темпераменту.

3. Здібності, їх значення та характеристика.

4. Характер як психологічна властивість особистості.

5. Шляхи удосконалення індивідуальних психологічних властивостей

моряка.

( Література: 1, 2, 4, 7, 20)

Методичні рекомендації.

Треба звернути увагу, що психологія відносить до психологічних властивостей особистості темперамент, характер та здібності. Темперамент є народженої психологічної властивістю. Його тип у кожної людини програмується генетично, а тому він не може принципово змінюватися протягом її життя. Темперамент визначає швидкість, інтенсивність, ритм усієї психічної діяльності людини. За теорією І.П.Павлова, механізм темпераменту обумовлюється виникненням в корі головного мозку центрів гальмування та збудження на підставі сприйняття певної інформації.

Вчений надає характеристику цим процесам, на підставі чого науково пояснює причини відрізнення зовнішньої поведінки представників різного типу темпераменту - сангвіністичного, холеричного, флегматичного та меланхолічного. Відомо, що тип темпераменту впливає і на швидкість реагування моряка, коли він знаходиться в морі та повинен виконувати усі свої професійні дії максимально ефективно та вчасно.

Характер як психологічна властивість особистості проявляється в рисах. Риси характеру можуть бути моральними чи аморальними, професійно доцільними та навпаки. Курсант повинен визначити свої особисті риси характеру та порівняти їх з вимогами професіограми моряка. Під професіограмою визначають систему вимог з боку певної професії до особи, яка вирішила працювати в межах цієї професії. На цієї підставі є доцільним розробити програму індивідуального психологічного професійного самоудосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]