Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 3 ісо.doc
Скачиваний:
206
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Група II. Процеси і методи управління продукцією. Управління продукцією, що поставляється споживачем.

Споживач може відправити на підприємство продукцію з таких причин: повернення бракованої продукції, ремонти, чищення, комплектація додатковими елементами, давальницька сировина. Найбільш наочним прикладом підприємства, що постійно обробляє продукцію, що поставляється споживачем, є хімчистка. Поставлена споживачем продукція підлягає такій же перевірці при прийманні, як і будь-яка інша продукція, що поставляється. Підприємство повинно розробити і впровадити:

  • методики управління документацією по поставленій споживачем продукції (супровідні документи, протоколи результатів контролю й ін.),

  • методики ідентифікації такої продукції, періодичний контроль у ході збереження,

  • методики гарантій захисту проти несанкціонованого використання або передачі товару.

Ідентифікація і простежуваність продукції.

Вимога полягає у впровадженні і підтримці в робочому стані методик ідентифікації продукції протягом всіх етапів її виготовлення, збереження і монтажу. Ідентифікація проводиться шляхом маркірування продукції або її упакування (серійний номер, шифр даних, шифр партії виробів, номер партії й ін.). Наприклад, при наявності зовні схожих деталей, чиї функціональні характеристики різні, можна використовувати різні кольори. Пізнавальні знаки простежуваності повинні бути внесені в протоколи про контроль і збереження. Прикладами запису про ідентифікацію даних є підпис і серійний номер документа при виписці фактур і банківських операцій.

Статус продукції за результатами контролю і випробувань.

Вимога стандарту полягає в тому, що стан перевіреної і випробуваної продукції варто позначити. Маркірування повинно показувати статус продукції. Статус продукції за результатами контролю і випробувань може свідчити про наступне:

  • продукція пройшла контроль і була прийнята;

  • продукція була відбракована;

  • продукція очікує ухвалення рішення по усуненню невідповідностей.

Потрібно зазначити час перевірки, фахівця, що здійснив перевірку і відповідального за результат перевірки таким чином, щоб факт проведення перевірки і випробування можна було засвідчити. У цій методиці треба розробити метод позначення стана, його техніку і визначити статусні позначення. З цією інформацією повинні бути ознайомлені фахівці підприємства. Ідентифікація статусу продукції повинна проводитися постійно протягом усього процесу виробництва, монтажу і технічного обслуговування продукції.

Управління продукцією, що не відповідає встановленим вимогам

Мета вимоги цього елемента системи - створення умов, що не допускають проміжну або готову продукцію (послугу), що не відповідає встановленим вимогам, до використання або монтажу. Це стосується як продукції власного виробництва, так і отриманої від субпідрядників. На підприємстві повинні бути розроблені й оформлені у вигляді внутрішніх інструкцій і стандартів вказівки по всій продукції в залежності від статусу:

  • відбракована продукція - місце розміщення і порядок утилізації;

  • продукція, що вимагає доробок - порядок проведення доробки;

  • якісна продукція - місце розміщення до подальшої технологічної обробки.

Соседние файлы в предмете Менеджмент