Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 3 ісо.doc
Скачиваний:
206
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Лекція 4. Стандартизація вимог до якості. Рівні стандартизації і види стандартів.

Стандарти розробляються і використовуються в зв'язку з тим, що відповідні кола суспільства (виготовлювачі, споживачі, торгівля) стикаються з проблемами, що вимагають спільних рішень. Стандарти базуються на загальновизнаних результатах науки, техніки і досвіду.

Стандарт - це документ, виданий і затверджений офіційним органом для постійного використання, що містить керівництва, правила або характеристики, спрямовані на забезпечення оптимальних результатів.

Класифікація стандартів відповідно до рівнів стандартизації.

Стандартизація (розробка, затвердження, прийняття і видання стандартів) проводиться на наступних рівнях:

  • Компанії (стандарт підприємства).

  • Групи компаній (стандарт концерна).

  • Міністерства (галузевий стандарт).

  • Національному ( наприклад, національний стандарт України ДСТУ).

  • Регіональному, (наприклад, європейський стандарт EN).

  • Міждержавному (наприклад, у рамках СНД).

  • Міжнародному (міжнародний стандарт ISO).

Стандартизація на рівні компаній, груп компанійпоширюється тільки на продукцію, що випускається на конкретному підприємстві або групі підприємств. Стандарт розробляється підприємством із такими цілями:

  1. Установка і декларація підвищених вимог у порівнянні з вимогами, прийнятими в конкурентів.

  2. Регламентація внутрішніх вимог, раціоналізація процесів і операцій.

  3. Гарантії споживачам.

Національні і галузеві стандарти. Національні стандарти розробляються національними органами по стандартизації (в Україні Держстандарт). Галузеві стандарти розробляються відповідними міністерствами і відомствами. Галузеві стандарти розробляються на продукцію при відсутності державних стандартів або в разі потреби установлення вимог, що перевищують або доповнюють вимоги національних стандартів. Стандартизація на національному і галузевому рівнях проводиться з такими цілями:

  1. Забезпечення потреби суспільства в розвитку за рахунок прийняття єдиних вимог на базі останніх досягнень науки і техніки.

  2. Захист здоров'я і життя споживачів, охорона навколишнього середовища, захист вітчизняного товаровиробника.

  3. Прийняття міжнародних вимог із метою усунення технічних бар'єрів у торгівлі.

Міжнародні і регіональні стандартиприймаються відповідно міжнародними і регіональними організаціями по стандартизації. Міжнародна стандартизація спрямована на полегшення торгових і виробничих відношень у світі , що особливо актуально при становленні глобальних міжнародних ринків, таких, як Єдиний Європейський ринок, Північно-Американський ринок, Азіатсько-Тихоокеанський ринок. Регіональна стандартизація спрямована на захист інтересів окремого регіону. Зокрема, стандартизація в Європі (регіональна стандартизація) спрямована на забезпечення потреб Єдиного Європейського ринку.

У рамках держави ходіння мають тільки національні стандарти. Міжнародний або регіональний стандарт не обов'язковий до включення в національний збірник стандартів. Кожна країна вирішує питання про прийняття міжнародного або регіонального стандарту в якості національного.

Гармонізований стандарт- це національний стандарт, що відповідає стандарту, розробленому міжнародною або регіональною організацією по стандартизації.

Стандарти обов'язкового і добровільного використання..

Виділяють стандарти обов'язкового і добровільного використання.

Стандарти обов'язкового використаннямістять обов'язкові вимоги, регламентовані законом. Від дотримання підприємцями обов'язкових вимог стандартів залежить здоров' і безпека споживачів, безпека праці в процесі виробництва, охорона навколишнього середовища, сумісність продукції. Крім того, вимоги обов'язкових стандартів захищають споживачів від продукції низької якості в тих випадках, коли на ринку немає конкуруючих пропозицій. Обов'язкові вимоги стандартів підлягають безумовному виконанню органами виконавчої державної влади, усіма підприємствами, їх об'єднаннями, установами, організаціями і громадянами - суб'єктами підприємницької діяльності, на діяльність яких поширюється дія стандартів.

До обов'язкових вимог належать:

  • Вимоги, що забезпечують безпеку продукції для життя, здоров' і майна громадян, охорону навколишнього середовища.

  • Вимоги, що забезпечують сумісність і взаемозамінність продукції і вимоги до методів виміру цих показників.

  • Вимоги техніки безпеки і гігієни праці відповідно до діючих санітарних норм і правил.

  • Метрологічні норми, правила, вимоги і положення, що забезпечують вірогідність і єдність вимірів.

  • Положення, що забезпечують технічну єдність під час розробки, виготовлення, експлуатації продукції.

Стандарти добровільного використаннямістять вимоги рекомендаційного характеру. Заява про дотримання виробником продукції стандартів добровільного використання застосовується для досягнення наступних цілей:

  • Посилення довіри до якості продукції і розширення ринку збуту.

  • Усунення конкуренції з боку виробників, що використовують стандарти з більш низькими вимогами.

  • Підтримки іміджу фірми, забезпечення реклами і збільшення обсягів продажу.

Якщо виробник вирішив випускати продукцію (надавати послуги) відповідно до вимог стандарту добровільного використання, то після відповідної заяви, стандарти добровільного використання стають обов'язковими до застосування. Вимогу застосовувати стандарти добровільного використання може бути обговорено контрактом. Відхилення від обговорених контрактом вимог стандартів веде до розриву контрактних взаємовідношень, утраті репутації на ринку. Таким чином, рекомендовані вимоги стандартів підлягають безумовному виконанню, якщо:

  • Виробником /постачальником/ продукції зроблена заява про відповідність продукції цим стандартам.

  • Ці вимоги включені в договори на розробку, виготовлення і постачання продукції;

  • Це передбачено діючими актами законодавства;

Соседние файлы в предмете Менеджмент