Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 3 ісо.doc
Скачиваний:
206
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Серія стандартів iso 10011.

Міжнародні стандарти ISO 10011:1990 містять керівні вказівки по аудиту систем якості. Серія складається з трьох частин:

  • ISO 10011-1:1990 Керівні вказівки по перевірці систем якості. Перевірка.

  • ISO 10011-2:1991 Керівні вказівки по перевірці систем якості. Кваліфікаційні вимоги до аудиторів по перевірці систем якості.

  • ISO 10011-3:1991 Керівні вказівки по перевірці систем якості. Управління програмами перевірок.

Окремі частини стандартів можуть однаковою мірою застосовуватися як для зовнішнього і внутрішнього аудиту, так і для аудиту постачальника й аудиту свидетельствования.

Iso 10011-1:1990. Перевірка

Стандарт підкреслює значення аудиту системи якості, як важливого елемента управління, що служить досягненню цілей, визначених політикою в області якості. Стандарт варто вибирати, коли організуються, плануються, проводяться і документально оформляються перевірки систем якості. Стандарт містить основні принципи для перевірки системи якості підприємств, керівні вказівки по перевірці існуючих елементів системи якості і тих, що впроваджуються, а також по перевірці спроможності системи досягти поставлених цілей в області якості.

Стандарт визначає основні вимоги, умови і методи, дає основні принципи по введенню, виконанню і документальному оформленню аудиту системи. Застосуванням основних принципів, встановлених у стандарті, можна засвідчити існування окремих елементів системи якості і їхню ефективність. Стандарт докладно описує методики здійснення аудиту й укладання документації, що належить до перевірок.

Iso 10011-2:1991. Кваліфікаційні вимоги до аудиторів по перевірці систем якості.

Ця частина стандарту описує основні критерії, що застосовуються для вибору аудиторів, у випадку, якщо аудит здійснюється на підставі ISO 10011-1.

До аудиторів пред'являються такі вимоги:

- освіта;

- аудиторська підготовка;

- практика;

- особисті якості;

- здібність до керівної діяльності;

- якщо необхідно, знання іноземної мови.

Частина стандарту "Додаток А" представляє письмову оцінку перевіряючих, на підставі якої можна визначити, наскільки даний аудитор відповідає висунутим йому вимогам.

"Додаток В" стандарту містить основні принципи виконання міжнародної програми атестації аудиторів. Додаток носить інформаційний характер.

Iso 10011-3:1991. Управління програмами перевірок.

Ця частина стандарту містить пропозиції і керівні вказівки для регулювання процесу на підприємствах, котрим необхідно постійно проводити аудит системи якості. У стандарті дані наступні спеціальні рекомендації:

- методи атестації персоналу;

- визначення складу груп аудиторів;

- спостереження за ефективністю роботи аудиторів і підтримка її на відповідному рівні;

- оперативні фактори;

- спільні перевірки;

- етичні правила.

1Визначення дани у відповідності із міжнародним стандартом ISO 8402:1994 «Управління якістю і забезпечення якості. Словник.», якому відповідає український стандарт ДСТУ 3230-95 «Управління якістю і забезпечення якості . Терміни і визначення.»

2Визначення дани у відповідності із міжнародним стандартом ISO 8402:1994 «Управління якістю і забезпечення якості. Словник.», якому відповідає український стандарт ДСТУ 3230-95 «Управління якістю і забезпечення якості . Терміни і визначення.»

3В розділі використані: Sandholm, L. Total Quality management. Stockholm. 1997, Харрингтон Дж. Управление качеством в американских корпорациях. — М.: Экономика, 1990.

69

Соседние файлы в предмете Менеджмент