Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 3 ісо.doc
Скачиваний:
206
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Міжнародна електротехнічна комісія (iec)

Головна мета IEC полягає в розробці міжнародних стандартів у сфері електротехніки й електроніки й активного сприяння їхньому добровільному прийняттю і використанню.

Склад IEC:

Членами IEC є 41 національний комітет. У якості таких національних комітетів виступають національні організації по стандартизації. Це, в основному, промислово розвинуті країни, а також ряд країн, що розвиваються. У цих країнах проживає 80% населення земної кулі, що споживає 95% світового виробництва електроенергії і використовує майже 90% усіх виробів електроніки і електротехніки, що випускаються.

Структура технічних органів IEC така ж, як і ISO, тобто технічні комітети (ТК) , підкомітети (ПК) , робочі групи (РГ). У IEC діє понад 85 ТК , 114 ПК і більш 600 РГ. У діяльності кожного ТК бере участь у середньому від 15 до 25 країн.

Значна більшість ТК і ПК очолюють європейські країни і, насамперед, Франція, Германія, Великобританія, що входять у Європейський Союз (ЄС), що має важливу технічну, торгову й економічну перевагу для цих країн.

Європейська стандартизація Цілі європейської стандартизації

  • Погодженість національних стандартів у країнах- учасницях Європейського Союзу

  • Єдине прийняття країнами- учасницями ЄС міжнародних стандартів

  • Розробка єдиних європейських стандартів у тих галузях, де не прийняті міжнародні стандарти.

Рішення питань стандартизації в рамках ЄСздійснюється рівноправними європейськими організаціями по стандартизації, що відрізняються по області діяльності:

  • СЕ - Європейський комітет по стандартизації (Comite europeen de normalisation);

  • CENELEC - Європейського комітету по стандартизації в електротехніці (Comite europeen de normalisation en electrotechnique).

Європейські організації по стандартизації, як і відповідні міжнародні організації по стандартизації, є цивільно-правовими об'єднаннями відповідно до бельгійського або французького права. Кожна країна має тільки одного офіційного представника, що виражає всі інтереси цієї країни в галузі стандартизації. При узгодженні на європейському рівні (особливо при прийнятті європейських стандартів) представники мають голоса, зважені відповідно до їх економічного рівня. Кількість голосів кожної країни Європейського союзу подана в Табл. 4 . Такою ж кількістю голосів країни Європейського Союзу володіють у Раді Міністрів Європейського Союзу - законодавчому органі ЄС. Розпорядження ради міністрів Європейського Союзу равноцінні законам держав-партнерів. У нього також входять по одному представнику від кожного з 18 урядів.

Франція -10

Германія - 10

Австрія - 5

Великобританія -10

Бельгії -5

Данія - 3

Італія - 10

Греція -5

Фінляндія - 3

Іспанія - 8

Нідерланди -5

Ірландія - 3

Португалія -5

Люксембург - 2

Швеція - 5

Ісландія -1

Швейцарія -5

Табл. 4 Кількість голосів країн- учасниць Європейського Союзу, що враховуються при узгодженні питань на європейському рівні.

Функціонування внутрішнього європейського ринку в значній мірі базується на основі європейських стандартів.

Політикою європейських комісій , щонормують , є прийняття за основу міжнародних стандартів (переважно без змін) при розробці європейських стандартів.

Європейські стандарти відповідно до регламенту європейських комісій повинні переводитися в національні збірники стандартів країн-учасниць Європейського Союзу без змін. При цьому скасовуються національні стандарти , що відрізняються.

Соседние файлы в предмете Менеджмент