Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна відповідальність Ден. 2014.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Розвиток соціальної відповідальності в системі управління організацією

Тема 1. Соціальна відповідальність як чинник стійкого розвитку.

Суть та значення Сутність соціальної відповідальності. Значення соціальної відповідальності. Багаторівневий характер соціальної відповідальності.

Внутрішнє і зовнішнє середовище СВ. Сутність та зміст поняття «соціальної відповідальності середовище». Внутрішнє середовище СВ. Зовнішнє середовище СВ.

Концепція менеджменту заінтересованих сторін. Ідея концепції заінтересованих сторін. Коло заінтересованих сторін. Розуміння потреб, очікувань та думок заінтересованих сторін. Мета взаємодії з заінтересованими сторонами.

Організаційне багатство і «стосункові» активи. Репутаційні переваги СВ. Управління взаєминами із зовнішніми клієнтами. Концепція CRM.

Переваги корпоративної соціальної відповідальності. Можливості покращення впливу бізнесу. Виконання вимог в сфері соціальної відповідальності.

Тема 2. Соціальна відповідальність людини, держави та суспільства.

Відповідальна держава і сталий розвиток. Загальна концепція сталого розвитку. Головні принципи сталого розвитку. Приклади впровадження концепції. Стимулювання сталого розвитку.

Міжнародний досвід державного регулювання СВ. Європейська та американська моделі соціального партнерства. Спеціальний стандарт СВ. Спільні риси, так і ряд відмінностей моделей СВ. Долучення до практики СВ українськими компаніями. Вплив на кількісні параметри СВ в Україні.

Відповідальне споживання. Культура споживання та його вплив на розвиток СВ. Культура споживання товарів і послуг. Внесок в підвищення довіри до компанії. Прагнення споживача володіти об’єктивною інформацією щодо продукції компаній та її властивостей.

Соціальна відповідальність освіти та науки. Проблема соціальної відповідальності вищої освіти. Соціальна відповідальність вищих навчальних закладів. Виконання культурологічної функції вищої освіти. Конструктивна соціальна політика вищої освіти.

Співпраця бізнесу і освіти. Співпраця освіти та бізнесу в незалежній Україні. Орієнтація вищих навчальних закладів на замовника освітніх послуг. Побудова нової системи співпраці освіти та бізнесу. Попит роботодавців на вищу освіту загалом.

Соціальний діалог і СВ. Сутність та значення соціального діалогу. Сторони соціального діалогу. Форми соціального діалогу.

Тема 3. Організаційно-економічне забезпечення управління корпоративною соціальною відповідальністю.

СВ як складова стратегії управління та чинник підвищення конкурентоспроможності організації. Системна діяльність корпорацій. Українська модель СВ. Соціальні програми підприємств. Вплив корпоративної соціальної політики на основну діяльність підприємства. Соціально відповідальне інвестування

Матриця заінтересованих сторін СВ та моделі аналізу заінтересованих сторін. Класифікація зацікавлених сторін. Матриця заінтересованих сторін.

Впровадження СВ у практики і процедури компанії. Здійснення соціальних програм та їх наслідки. Економічні вигоди СВ для бізнесу. Основні показники оцінки вигід для бізнесу.

Організація діяльності з СВ. Поточний процес економічної глобалізації та поява нових комерційних та технологічних можливостей. Реалізація очікувань стейкхолдерів

Структурні підрозділи та комітети компаній у сфері СВ. Ієрархія інструментарію СВ у корпоративному управлінні. Накопичений міжнародний досвід. Повноваження і функції сторін корпоративного управління з інтеграції принципів і технологій СВ.