Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна відповідальність Ден. 2014.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Тема 6. Екологічна компонента соціальної відповідальності.

Суть та значення відповідального ставлення організацій до довкілля. Система взаємопов'язаних екологічних підсистем. Встановлення екологічною освітою колективних навичок та цінностей.

Превентивний підхід до вирішення екологічних проблем. Розвиток відповідального ставлення до довкілля. Повноваження органи місцевого самоврядування з охорони природних ресурсів та навколишньої середи.

Програми з контролю забруднення та захисту довкілля, збереження природних ресурсів, дотримання екологічних стандартів тощо. Державна екологічна інспекція Міністерства екології та природних ресурсів України. Положення про Державну екологічну інспекцію. Форми контролю за використанням та охороною природних ресурсів.

Міжнародні документи щодо навколишнього середовища. Цілі розвитку тисячоліття, Декларація Ріо-де-Жанейро та стандарти екологічного менеджменту серія ISO 14000)

Законодавство України про охорону навколишнього середовища. Екологічне законодавство. Первісні елементи екологічного законодавства. Екологічні акти юридичного значення. Контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. Контроль у сфері природо використання.

Тема 7. Соціальне партнерство як інструмент формування соціальної відповідальності.

Розвиток партнерств з місцевою владою та громадою. Місцеве самоврядування в Україні та повноваження територіальної громади Ціль системного підходу до соціальних інвестицій.

Історичні аспекти залучення і розвитку громад: від патронату до соціальних інвестицій. Зміст поняття патронату. Формування інституту патронату та благодійності.

Вплив громади на роботу компаній та відповідальність компаній перед населенням. Основні показники ефективності соціального інвестування Соціально відповідальний бізнес, як передова практиці соціальної відповідальності.

Участь компаній у життєдіяльності громад. Важливість соціальної активності. Необхідність посилення соціальної відповідальності всіх суб'єктів суспільної взаємодії.

Співпраця бізнес-структур з неурядовими організаціями. Сутність поняття «неурядова організація». Міжнародні неурядові організації Участь у розробці державних програм суспільного розвитку. Основні форми партнерства.

Тема 8. Моніторинг корпоративної соціальної відповідальності.

Принципи формування корпоративної інформаційної політики. Принципи взаємодії з різними цільовими аудиторіями. Ключові групи впливу.

Побудова системи комунікацій з СВ. Інтерпретація сутності соціальних процесів з позиції теорії соціальної комунікації. Спеціалізоване комунікаційне середовище за ступенем охоплення

Консультації з заінтересованими сторонами на різних етапах розробки та впровадження стратегії з СВ. Сприяння встановленню взаєморозуміння між корпораціями, кредиторами і інвесторами при ухваленні рішень. Принципи, розроблених Європейським Банком Реконструкції та Розвитку

Механізм зворотного зв'язку з заінтересованими сторонами. Відносини «зацікавлених сторін»

Ресурси в сфері соціальної звітності. Нефінансові звіти. Форми соціальної звітності.

Корпоративні соціальні звіти: сутність, завдання і структура. Міжнародні показників оцінки СВ.

Міжнародні стандарти звітності зі сталого розвитку (GRIGlobal Reporting Initiative / Глобальна ініціатива зі звітності). принципи Global Reporting Initiative, як основа для соціального звіту.

Особливості соціальної звітності компаній в Україні. Стандартизація звіту. Необхідність єдиної форми соціального звіту для українських великих підприємств.