Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна відповідальність Ден. 2014.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Тема 9. Оцінювання ефективності соціальної відповідальності.

Показники внутрішньої СВ. Напрями внутрішньої соціальної відповідальності підприємства. Характеристика та приклади.

Методи та процедури оцінювання ефективності програм СВ. Ефективність реалізації соціальних програм. Характеристика основних методів оцінки корпоративної соціальної відповідальності.

Модель «Лондонської групи порівняльного аналізу» і особливості її використання. Методи і параметри оцінки ефективності СВ в міжнародній практиці. Лондонська група порівняльного аналізу та її пріоритети.

Соціальний аудит. Сутність соціального аудиту, його мета та практика. Комплексний і багатобічний характер соціального аудиту.

Збалансована система показників. Сутність збалансованої системи показників. Система Нортона і Каплана. Чотири проекції Каплана і Нортона.

Концепція потрійного результату. Сутність концепції потрійного результату. Метод потрійного підсумку.

Методи оцінювання ділової репутації соціально відповідальної компанії. Значення ділової репутації. Підходи до визначення та вирішення проблеми управління діловою репутацією. Основні критерії ділової репутації.

Моніторинг ефективності діяльності з організації СВ. Підведення підсумків та оцінка ефективності впровадження соціального звіту.

Рейтинги СВ. Глобальний рейтинг СВ копаній. рейтинг СВ українських компаній.

Тема 10. Стратегічні напрями розвитку соціальної відповідальності в Україні.

Міжнародні ініціативи як чинник формування і розвитку СВ (Глобальний договір ООН). Сутність Глобального договору, основні принципи та цілі. Презентація ініціативи Глобального Договору ООН в Україні

Моделі корпоративної соціальної відповідальності (американська, європейська, японська тощо). Види моделей СВ (американська, європейська, японська тощо). Порівняльний аналіз моделей корпоративного управління соціальною відповідальністю.

Вітчизняний досвід становлення СВ. Проблема розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні. Культура соціально відповідального бізнесу в Україні

Міжнародний і український досвід впровадження принципів екологічної відповідальності. Соціально-відповідальне інвестування у захист навколишнього середовища. Екологічно відповідальні практики, управління природними ресурсами, які використовуються на виробництві.

Проект міжнародного стандарту з соціальної відповідальності ISO 26000. Стандарт із соціальної відповідальності ISO 26000 "Керівництво з соціальної відповідальності". Структура та розділи стандарту ISO 26000.

Можливі загрози та шляхи мінімізації ризиків СВ. Загострення трансформаційних суперечностей під впливом дії глобалізаційних та інтеграційних процесів. Реагування на можливі негативні наслідки ринкової діяльності. зовнішні та внутрішні способи зниження (оптимізації, передавання) ризику. Хеджування.

Етичні кодекси. Кодекси спілкування та поведінки працівників. Структура етичних кодексів. Основні функції етичних кодексів. Міжнародній досвід впровадження етичних кодексів.

  1. Завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійні робота студентів є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових аудиторних занять. Основними видами самостійної роботи студента з навчальної дисципліни «Соціальна відповідальність» є:

  1. Вивчення теоретичного матеріалу відповідно до програми навчальної дисципліни та плану лекцій.

  2. Відповіді на контрольні запитання за темою.

  3. Аналіз ситуаційних вправ.

  4. Підготовка до семінарських занять.

  5. Підготовка до модульного контролю.

  6. Підготовка до іспиту.