Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства Ден. 5 кр. Фін.УП.2007 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Інновації це новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентноздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери.

Інноваційні процеси є сукупністю якісно нових прогресивних змін, що відбуваються у виробничо-господарській системі.

Поширення інновацій – це інформаційний процес, форми і швидкість якого залежить від особливостей сприйняття інформації господарюючими суб'єктами, їх здатності практично використовувати цю інформацію і т. ін.

Дифузія інновацій – це поширення уже деінде освоєної і використовуваної інновації в нових умовах або місцях використання. В результаті дифузії зростає кількість як виробників, так і споживачів та змінюються їх якісні характеристики.

Інноваційна діяльність – це діяльність, що спрямована на використання й комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентноздатних товарів та послуг.

Суб'єкти інноваційної діяльності - фізичні та юридичні особи України; фізичні та юридичні особи іноземних держав; особи без громадянства; об'єднання юридичних та фізичних осіб, які провадять в Україні інноваційну діяльність і (або) залучають майнові й інтелектуальні цінності, вкладають власні чи запозичені кошти в реалізацію в Україні інноваційних проектів.

Об'єкти інноваційної діяльності - це нові знання та інтелектуальні продукти; інноваційні програми і проекти; виробниче обладнання та процеси; інфраструктура виробництва і підприємництва; організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру і якість виробництва і (або) соціальної сфери; сировинні ресурси, засоби їх видобування і переробки; товарна продукція; механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.

Науково-технічний прогрес (НТП) у буквальному розумінні означає безперервний взаємозумовлений процес розвитку науки і техніки; у ширшому суттєво-змістовому значенні – це постійний процес створення нових і вдосконалення застосовуваних технологій, засобів виробництва і кінцевої продукції з використанням досягнень науки.

Науково-технічна революція це складова частина НТП, стрибкоподібний процес, що вносить корінні зміни в науку і техніку, які істотно впливають на суспільне виробництво.

Економічний ефект – це узагальнюючий показник економічної ефективності будь-якої групи технічних нововведень, що характеризує абсолютну величину перевищення вартісної оцінки очікуваних (фактичних) результатів над сумарними витратами ресурсів за певний період часу.

Питання для повторення

1. Характеристика інновацій та інноваційної діяльності підприємства.

2. Інноваційне підприємство, його характеристика та специфіка.

3. Джерела фінансової підтримки суб'єктів інноваційної діяльності.

4. Інноваційні процеси, їх класифікація, форми та джерела формування.

5. Форми та напрями науково-технічного прогресу.

6. Методика визначення ефективності технічних нововведень та можливості її вдосконалення.

7. Вплив реалізації технічних нововведень на показники господарсько-фінансової діяльності підприємств – споживачів нововведень.

8. Стратегічні та середньострокові пріоритетні напрями інноваційної діяльності.

9. Зміст і завдання Концепції науково-технічного та інноваційного роз­витку України.

10. Пріоритетні напрями інноваційного розвитку у сфері виробництва.