Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Українська мова за професійним спрямуванням Заоч. Ч. 2. Косенко (3 курс) 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи

1. На основі поданого тексту побудуйте діалог, який ґрунтується на сократівському прийомі запитань — відповідей. Запишіть запитання.

Високі технології створюють завдяки використанню новітніх досягнень науки, які виникають у результаті процесу саєнтифікації (від англ. «sсіеnсе» — наука). Сюди належать мехатронні технології, засновані на автоматизації і роботизації виробництва, технології сучасної електроніки, різноманітні процеси, що послуговуються комп'ютерними засобами, біотехнологіями тощо. Спільною властивістю цих технологій стало те, що їх базою, основними компонентами є наукові знання й інформація.

У розвинутих країнах саме галузі, що використовують високі технології, створюють велику частину доданої вартості. Виробництво й експорт наукомісткої продукції дають змогу розвивати економіку швидкими темпами. Про це свідчить досвід Японії, Південної Кореї, Тайваню, Гонконгу, Сінгапуру, Чилі, Іспанії та інших.

Технологічна відсталість певних видів економічної діяльності України зумовлює низьку продуктивність праці, високу ресурсо- та енергоємність продукції. Отже, поряд зі створенням власних, необхідне залучення сучасних високих технологій, розроблених в інших країнах, їх швидке освоєння. У зв'язку з цим дуже важливо створити сприятливі умови для розгортання інноваційних процесів.

Варто застосувати вже випробуваний у багатьох країнах метод злиття «нових» і «старих» технологій. Він створить сприятливі можливості для об'єднання якості і гнучкості, закладених у потенціалі нових технологій, із уже досягнутими перевагами традиційних, що дає змогу знаходити інноваційні рішення, які найкраще відповідають потребам і умовам України. Фактично такі технологічні рішення вже існують, ними раніше скористалася низка країн, які обрали шлях якісного розвитку. Насамперед це стосується високорозвинутих країн Заходу.

Зазначена інноваційна політика дає можливість «перескочити» через численні етапи у процесі розвитку, проходження яких в іншому випадку вимагало б багато часу для підготовки виробництва і нагромадження капіталу (М. Пашута).

2. Запишіть у таблицю компоненти кожного рівня ораторського мистецтва.

Рівні ораторської майстерності

Складові компоненти

І. Володіння матеріалом

ІІ. Володіння собою

ІІІ. Комунікативні навички

IV. Володіння технікою мовлення

V. Образ оратора

3. Відредагуйте телефонну розмову, правильний варіант запишіть.

  • Алло! Це хто?

  • Москалюк. А хто вам треба?

  • Завідувач кафедри. Я не знаю, як його прізвище.

  • А хто це дзвонить?

  • Віталій Олександрович Ппрядко.

  • А хто ви такий?

  • Я викладач … дисципліни. Хотів би прцювати у вашій академії.

  • Завідувачеві ніколи з вами говорити.

Питання для самоконролю

1. Види та особливості усного ділового мовлення.

2.Чим відрізняється усне ділове мовлення від писемного?

3. Що таке бесіда, нарада, дискусія?

4. Види та особливості усного ділового мовлення.

5. Які специфічні ознаки телефонної розмови?

6. Яких правил треба дотримуватися під час телефонної розмови?

7. Назвіть етапи службової телефонної розмови.