Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Українська мова за професійним спрямуванням Заоч. Ч. 2. Косенко (3 курс) 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
610.3 Кб
Скачать

4. Відредагуйте текст, запишіть:

Варіант 1

Шановні панове!

Підтверджуємо отримання вашого листа від ... на поставку радіо й телеапаратури. Не має потреби надсилати зразки оскільки ви добре знайомі з якістю нашої продукції.

При умові своєчасного заказу ми зможемо постачати вам півтори тисяч одиниці виробів кожного квартала.

Пан Ковальчук С. О. з нашої фірми ознайомив вас із цінами та графіком поставок. Ваші відгуки були добрими, а тому ми можемо почати відвантажуваня товара по отриманні заказу.

З повагою і побажанням успіхів...

Варіант 2

Шановні добродії!

Ми отримали товар який ми замовляли (№187/-С від ...). Кількість відвантаженного товара — відповідно накладній, а якість — згідно зразків, які ми отримали у минулий місяць.

З повагою...

5. Тестові завдання

Знайдіть помилкові формулювання правил і вкажіть правильний варіант.

Варіант 1

  1. Обставини, виражені дієприслівниковим зворотом, відокремлюються комами.

  2. У складному безсполучниковому реченні ставиться тире, якщо перша частина вказує на час або умову того, про що говориться в другій (перед нею можна поставити сполучники якщо, коли).

  3. Якщо однорідні члени речення, не з'єднані сполучниками, різко протиставляються, між ними ставиться тире.

  4. Кома ставиться, якщо повторюваний сполучник і з'єднує різні однорідні члени речення.

  5. Відокремлюються комами обставини, виражені одиничними дієприслівниками, якщо вони означають додаткову дію, час, причину, умову, але не спосіб дії.

  6. Кома не ставиться, якщо підмет або присудок виражаються займенником, прикметником, дієприкметником, порядковим числівником.

Варіант 2

  1. Додатки із словом крім (окрім), опріч відокремлюються завжди.

  2. Якщо вставлені конструкції вимовляються підвищеним тоном порівняно з основним реченням, то вони виділяються тире.

  3. У складному безсполучниковому реченні ставиться крапка з комою, якщо у першій частині є дієслова зна ти, чути, бачити, розуміти, вирішувати, дивуватися, дивитися, а в другій — факт.

  4. У складносурядному реченні ставиться кома, якщо обидві частини речення однотипні (називні, безособові, окличні, питальні або спонукальні речення).

  5. Якщо прикладки стоять у кінці речення, то вони не відокремлюються.

  6. Відокремлюються комами означення, виражені дієприкметниками та прикметниками, якщо означуване слово — особовий займенник.

Варіант іv

  1. Прочитайте текст. Прокоментуйте та запишіть після кожного речення в круглих дужках свої коментарі щодо правопису прізвищ.

Цей третій — то був Іван Франко. Я знав його з портретів. Я підійшов, і ми познайомилися.

Перше вражіння, звичайно, найсильніше. Я ще й нині Франка уявляю собі таким, яким його тоді під грушкою у Жукові побачив. Був він у повнім розцвіті сил і видно, що почував себе добре на селі, здалеку від гамору Львова і від редакційної, літературної та наукової праці. Мав на собі якусь люстринову попелясту блузу, вишивану сорочку й нові, але чомусь роздерті черевики.

Я тоді багато рисував, і не диво, що малярський вираз моменту найсильніше врізався в мою пам'ять.

Найвищого росту був мій батько, трошечки нижчий Андрій Чайковський, а найнижчий Франко. (Такого росту уявляю собі Шевченка, себто середнього.) Всі три широкоплечі, сильно збудовані мужчини, усі три синьоокі. Батькові очі всміхалися, Чайковського дивилися бистро, щоб помітити щось цікаве (він же знаменитий оповідач), а Франкові гляділи, ніби крізь якусь червону імлу, оминали людей, деколи здавалося, гейби вони позичені в нього, то знов, ніби не привикли до сонця, бо задивлені були вглиб, у душу (Б. Лепкий).