Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Українська мова за професійним спрямуванням Заоч. Ч. 2. Косенко (3 курс) 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
610.3 Кб
Скачать

2. Поясніть правопис розділових знаків у тексті, після кожного речення запишіть пояснення.

ДІЛОВІ БАНКІВСЬКІ ПАПЕРИ

Важливим елементом ринкової інфраструктури є комерційні банки. їм відводиться велике значення в забезпеченні взаємозв'язку між виробниками продукції та її споживачами. Зростає кількість банківських працівників. А саме від їх фахового вміння залежать найращональніїїіі ріїлення, тактичні й стратегічні прогнози, контроль за дотриманням законодавчих норм у проведенні банківських операцій, досягнення стабільного прибутку тощо.

Для тих, хто поєднав своє життя з банківською сферою, невід'ємною частиною є культура ділового спілкування. Насамперед, це мова ділових паперів.

Згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність» розроблено шструкціїо, що є єдиним нормативним документом для всіх банків та установ, що проводять операції з готівкою національної та іноземної валюти, коштовностями та іншими цінностями.

Інструкція з організації емісійно-касової роботи в установах банків затверджена Постановою Правління Національного банку України № 129 від 7 липня 1994 року.

Для здійснення емісійно-касових операцій, операцій з іноземною валютою і платіжними документами в іноземній валюті та операцій з коштовностями застосовуються папери єдиної форми.

3. Відредагуйте текст, запишіть:

Варіант 1

Шановні добродії!

У відповідь на ваше звернення від ... (дата) надсилаємо вам нині діючий експортний прескурант до кожного із зразків телекомунікаційного обладнання (зокрема телефаксів).

То ж просимо повідомити, які саме зразки ви замовлятемете.

Варіант 2

Шановні панове!

Звертаємося до вас по невідкладній справі. Вибачте нас, але відповідно п. 1 нашого договора поставки ви маєте оплатити рахунок який складає 2622 гривнів. Оскільки ця проблема потребує неодміного вирішення, переконливо просимо вас повідомити дату оплати по можливості швидше. На наш погляд ви не зацікавлені у погіршенні наших партнерських відносин.

4. Перекладіть словосполучення українською мовою. Складіть з ними речення у діловому або науковому стилі:

Лицевой счёт; материально ответственное лицо; наличные деньги; материалы пришли в негодность; обратиться по адресу.

5. Тестові завдання

Знайдіть помилкові формулювання правил і вкажіть правильний варіант.

Варіант 1

  1. Відокремлюються комою прикладки, що приєднуються за допомогою слова як і мають обставинний відтінок.

  2. У складному безсполучниковому реченні ставиться кома, якщо однотипні частини виражають одночасність, сумісність чи послідовність дії.

  3. У складнопідрядному реченні ставиться кома, якщо після головної частини перед сполучником підрядності або сполучним словом стоїть частка не або повторюваний сполучник сурядності.

  4. Не відокремлюються комами означення, виражені дієприкметниками та прикметниками в позиції перед означуваним словом, коли мають додатковий обставинний відтінок.

Варіант 2

  1. Кома не ставиться між двома питальними чи окличними реченнями — частинами складносурядного речення, з'єднаними сполучником і(й).

  2. Виділяються комою вставні слова, що означають зв'язок думок, послідовність викладу.

  3. Кома ставиться при відокремленому означенні, якщо воно виражене дієприкметниковим зворотом і стоїть після означуваного слова.

  4. Кома ставиться між однорідними підрядними реченнями, з'єднаними повторюваними сполучниками сурядності.

  5. Тире між підметом і присудком не ставиться у випадку, коли перед присудком стоїть заперечна частка НЕ.

  6. Двокрапка ставиться перед однорідними членами речення, коли відсутнє узагальнювальне слово, але слово, якого відносяться однорідні члени, має на собі логічний наголос.