Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Українська мова за професійним спрямуванням Заоч. Ч. 2. Косенко (3 курс) 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
610.3 Кб
Скачать

4. Відредагуйте текст, запишіть:

Варіант 1

Шановні добродії! Нас зацікавила запропонована ваша продукція і ми готові заключити договор поставки. Надішліть нам інформацію про ваші гарантійні зобов'язання. Будемо вдячні якщо ви письмово повідомете про ваше рішення що до цього питання.

Варіант 2

Шановні панове! Ми просимо надіслати нам прескуранти (прайсси) на всі види вашої продукції. Ваша фірма являється головним дістрібютором з продажу поперечно-шліфувальних верстатів в Україні. Ото ж просимо насамперед повідомити, на яких умовах Ви могли б заключити довгостроковий договор поставки.

5. Тестові завдання

Знайдіть помилкові формулювання правил і вкажіть правильний варіант.

Варіант 1

  1. Тире між підметом і присудком ставиться у випадку, коли головні члени речення виражені іменниками в називному відмінку, кількісним числівником, інфінітивом, а дієслово-зв'язка у теперішньому часі відсутня.

  2. У складному безсполучниковому реченні ставиться двокрапка, якщо друга частина пояснює, доповнює першу чи розкриває її зміст.

  3. Кома ставиться при відокремленій прикладці, якщо прикладка означає "в ролі кого або чого виступає предмет".

  4. Кома ставиться при однорідних членах речення, якщо однорідні члени речення з'єднані повторюваними сполучниками і становлять тісну смислову єдність.

  5. Двокрапка ставиться після слів як-от, а саме, наприклад, які стоять після узагальнювального слова.

  6. Між частинами складносурядних речень, з'єднаних за допомогою сполучників і(й), та, а, але, проте, однак, зате, або, чи, не то, ні ... ні, то ... то, все ж, також.

Варіант 2

  1. Кома ставиться між двома питальними чи окличними реченнями — частинами складносурядного речення, з'єднаними сполучником і(й).

  2. Виділяються комою вставні слова, що означають зв'язок,: думок, послідовність викладу.

  3. Кома ставиться при відокремленому означенні, якіД0 воно виражене дієприкметниковим зворотом і стоїть після означуваного слова.

  1. Кома ставиться між однорідними підрядними реченнями, з'єднаними повторюваними сполучниками сурядності.

  2. Тире між підметом і присудком ставиться у випадку, коли перед присудком стоїть заперечна частка НЕ.

  3. Двокрапка ставиться перед однорідними членами речення, коли відсутнє узагальнювальне слово, але слово, до якого відносяться однорідні члени, має на собі логічний наголос.

Варіант іі

1. З поданими прізвищами складіть речення так, щоб вони стояли в жіночому й чоловічому роді в родовому та орудному відмінках:

Біленко, Савенко, Іваненко, Малько, Левочко, Бровко, Яременко, Дацун, Марчук, Сайко

2. Прочитайте текст. Як ви розумієте висловлювання автора про українську мову? Дайте письмову відповідь.

Українська мова має свою особливу музикальність. Це незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує хвилями народної пісні, переливається в душу нації, творить почуттєву нерозривність українського серця й української землі. Геніальні композитори Моцарт і Бетховен, Глінка і Чайковський, Барток і Стравінський користалися українськими мелодіями у своїй творчості, а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови {Д. Павшчко).