Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори / п_ч ф_н менедж .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

19.Як здійсн.Оцінка дохідності фін.Операцій?

На фінансовому ринку інвестора цікавить результативність його операцій.Результативність інвестицій порівнюють за допомогою такого показника, як доходність. Доходність – це відносний показник, що показує, який відсоток приносить 1 гривня інвестованих коштів за певний період. Наприклад, доходність інвестиції складає 20 %. Це означає, що інвестована гривня приносить 20 копійок прибутку. Більш високий рівень доходності означає кращі результати для інвестора. Доходність за період. Доходність за період – це доходність, яку інвестор одержить за певний період часу. Вона визначається за формулою:

де: r – доходність за період;

P – початково інвестовані кошти;Pn – сума, одержана через n років. Доходність з розрахунку на рік. На фінансовому ринку виникає необхідність порівнювати доходності різних фінансових інструментів. Тому показником доходності, що зустрічається найчастіше, є доходність в розрахунку на рік. Він визначається як середнє геометричне, а саме:

де: r – доходність в розрахунку на рік;

n – число років.Якщо складний відсоток нараховується m разів на рік, то доходність за рік визначається за формулою:

20.За якою процедурою використ.Оцінка фін.Активів?

Активи - це ресурси, контрольовані підприємством, їх використання призводять до збільшення економічних вигод у майбутньому. До них відносяться всі наявні матеріальні цінності, нематеріальні активи та кошти, що належать підприємству на певну, а також їх розміщення та використання.Активи поділяються на оборотні та необоротні активи.Оцінка активів можна розглядати як елемент методу бухгалтерського обліку. За останній час оцінка активів стала особливо актуальною.Існують два основних способи проведення оцінки активів підприємства:

створити внутрішню комісію на підприємстві, це стане можливим при створенні на підприємстві постійної комісії з оцінки активів. За допомогою залучення спеціалізованої незалежної оціночної організації – фахівців-професіоналів з оцінки майна.Такими фахівцями можуть бути як юридичні, так і фізичні особи – оцінювач, що має певний сертифікат і ліцензію.Розглянемо оцінку нематеріальних активів.Нематеріальні активи – це особливий вид вкладень капіталу підприємства, а також характеризуючий його економічний потенціал і фінансову стабільність.Оцінка нематеріальних активів здійснюється в наступному порядку:

1. Первісна оцінка нематеріальних активів здійснюється за собівартістю їх придбання чи створення (ціна, за якою придбано з урахуванням знижок, мита, податків, що не відшкодовуються, інші витрати понесені із доведенням нематеріальних активів до стану, в якому вони використовуються). 2. Справедлива вартість нематеріальних активів — це сума, за якою актив може бути обміняний чи отриманий в операції між незалежними, обізнаними та зацікавленими сторонами. Якщо безоплатно отримано нематеріальні активи, то його вартість дорівнює ринковій вартості на дату прийняття на Баланс. Якщо нематеріальний актив створено на підприємстві, то вартість складається з усіх витрат на виробництво та доведення до стану, придатного для використання. 3. Наступна оцінка балансової вартості нематеріальних активів може відрізнятися від його собівартості, якщо були здійснені додаткові витрати, в результаті яких очікується збільшення притоку майбутніх економічних вигод на підприємство.

Соседние файлы в папке шпори