Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори / п_ч ф_н менедж .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

50. Яким чином здійснюється оцінка грошових потоків

Для оцінювання ефективності грошового потоку підприємства застосовуються коефіцієнти ефективності чистого грошового потоку як відношення суми чистого прибутку і амортизації до вихідного грошового потоку або як відношення суми чистого прибутку і амортизації до середньорічної суми активів підприємства.Отже, в результаті удосконалення методики проведення аналізу грошових потоків підприємства спрощується процедура прийняття управлінських рішень щодо приско­рення руху грошових коштів і підвищення на цій основі оборотності активів і капіталу, а також забезпечення фінансової стійкості та платоспроможності підприємства.Аналіз синхронності грошових потоків, метою якого є оцінка ступеню узгодженості грошових потоків у часі, значним чином визначає стан фінансової рівноваги підприємства. В рамках цього оцінюється рівень дефіцитності позитивного грошового потоку, що характеризується часткою середньоденного обсягу затриманих грошових надходжень у середньоденному вхідному (позитивному) грошовому потоці та демонструє те, наскільки вчасно і в якому обсязі надходять грошові кошти на рахунки підприємства.В результаті аналізу синхронності грошових потоків приймаються управлінські рішення стосовно підвищення рівня кореляції між цими двома видами грошових потоків. Підвищення суми чистого грошового потоку підприємства може бути забезпечене за рахунок здійснення наступних основних заходів:- зниження суми постійних витрат перемінних витрат;- здійснення ефективного податкового менеджменту, що забезпечує зниження рівня сумарних податкових виплат;- прискорення інкасації дебіторської заборгованості, ефективне управління поточними фінансовими потребами та здійснення збалансованої політики управління оборотними активами та короткостроковими пасивами;- здійснення ефективної цінової політики, що забезпечує підвищення рівня прибутковості операційної діяльності;- використання методу прискореної амортизації основних засобів;- продажу невикористовуваних видів основних засобів і нематеріальних активів.Отже, оцінка грошових потоків підприємств має велике значення, оскільки в результаті підприємство отримує ресурси для економічного зростання, що характеризується збільшенням в часі обсягів виробництва і реалізації продукції, зростанням прибутковості, покращенням фінансового стану та зміцненням позитивної ділової репутації суб’єкта господарювання.

51.Розкрийте процес управління фінансовими інвестиціями на підприємстві

Фінансові інвестиції є активною формою ефективного використання тимчасово вільного капіталу. До традиційних активів відносяться акції і облігації. Саме вони є основними інструментами формування капіталу одними підприємствами і напрямами його розміщення для інших.

Акції можуть бути іменними, на пред’явника, привілейованими та простими. Привілейовані акції дають власникові переважне право на одержання дивідендів, а також на пріоритетну участь у розподілі майна акціонерного товариства в разі його ліквідації. Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в правлінні акціонерними товариством, якщо інше не передбачено його статутом. Привілейовані акції можуть випускатися із фіксованими (у процентах до їх номінальної вартості) щорічно виплачуваними дивідендами. Виплата дивідендів здійснюється у розмірі, зазначеному в акції, незалежно від величини одержаного товариством прибутку. Якщо прибуток відповідного року є недостатнім, виплата дивідендів за привілейованими акціями здійснюється з резервного фонду. Якщо розмір дивідендів, що сплачуються акціонерам за простими акціями, перевищує розмір дивідендів за привілейованими акціями, власникам останніх може надаватися доплата до розміру дивідендів, сплачених іншим акціонерам.

Соседние файлы в папке шпори