Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори / п_ч ф_н менедж .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

42. Визначіть поняття грошового потоку та дайте класифікацію грошових потоків.

Грошовий потік підприємства являє собою сукупність розподілених у часі надходжень і виплат коштів, генерованих його господарською діяльністю. Класифікація грошових потоків підприємства:1. За масштабами обслуговування господарського процесу: 1) грошовий потік по підприємству в цілому; 2) грошовий потік по окремих структурних підрозділах (центрах відповідальності) підприємства; 3) грошовий потік по окремих господарських операціях.2. За видами господарської діяльності відповідно до міжнародних стандартів обліку: 1) грошовий потік по операційній діяльності; 2) грошовий потік по інвестиційній діяльності; 3) грошовий потік по фінансовій діяльності.3. За спрямованістю руху коштів: 1) позитивний(вхідний) грошовий потік, що характеризує сукупність надходжень коштів на підприємство від усіх видів господарських операцій; 2) негативний(вихідний) грошовий потік, що характеризує сукупність виплат коштів підприємством у процесі здійснення усіх видів його господарських операцій.

4. За методом обчислення обсягу: 1) валовий грошовий потік. Він характеризує всю сукупність надходжень або витрат коштів у розглянутому періоді часу в розрізі окремих його інтервалів; 2) чистий грошовий потік. Він характеризує різницю між позитивним і негативним грошовими потоками.5. За рівнем достатності обсягу: 1) надлишковий грошовий потік; 2) дефіцитний грошовий потік.6. За методом оцінки в часі: 1) теперішній грошовий потік; 2) майбутній грошовий потік.7. За безперервністю формування в розглянутому періоді: 1) регулярний грошовий потік. Він характеризує потік надходження або витрат коштів по окремих господарських операціях, що у розглянутому періоді часу здійснюється постійно по окремих інтервалах цього періоду. 2) дискретний грошовий потік. Він характеризує надходження або витрати коштів, пов'язані зі здійсненням одиничних господарських операцій підприємства в розглянутому періоді часу.

43. Який алгоритм здійснення розрахунку грошових коштів?

Розрахунок грошових потоків – це способи визначення обсягу грошових коштів на кінець звітного періоду на основі грошового обігу в операційній, інвестиційній та фінансовій діяльності підприємства.У практиці фінансового менеджменту використовують два методи розрахунку обсягу грошових потоків: прямий і непрямий.Прямий метод базується на русі грошових коштів за рахунками підприємства з використанням головної книги і регістрів бухгалтерського обліку. Вихідний елемент розрахунку - виручка від реалізації продукції.Переваги методу:• наочно ілюструє основні джерела надходжень і витрат грошових коштів;• дозволяє робити оперативні висновки щодо достатності коштів для платежів за поточними зобов'язаннями;• встановлювати взаємозв'язок між обсягом продажу і грошовою виручкою за звітний період;• виявити статті, що формують найбільші надходження і витрати грошових коштів;• використати одержану інформацію для прогнозування грошових потоків;• контролювати усі надходження і напрямки витрат грошових коштів, оскільки грошовий потік безпосередньо пов'язаний з регістрами бухгалтерського обліку.Недоліки методу:• не розкриває взаємозв'язку одержаного фінансового результату і абсолютної зміни грошових коштів.Непрямий метод базується на аналізі статей Балансу і Звіту про фінансові результати. Він дозволяє показати взаємозв'язок між різними видами діяльності підприємства, чистим прибутком і змінами в активах підприємства за звітний період.Переваги методу:• дозволяє встановити відповідність між фінансовим результатом і чистим оборотним капіталом;• за його допомогою можна виявити найбільш проблемні місця у діяльності підприємства і розробити напрямки виходу з кризової ситуації.Недоліки методу:• висока трудомісткість при складанні аналітичного звіту зовнішнім користувачем;• необхідність залучення внутрішніх даних бухгалтерського обліку (головна книга, журнали-ордери).

Соседние файлы в папке шпори