Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори / п_ч ф_н менедж .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

48.Визначте джерела фінансування інвестицій

В економічній літературі при аналізі джерел фінансування інвестицій виділяють внутрішні та зовнішні джерела інвестування. При цьому до внутрішніх джерел інвестування, як правило, відносять національні джерела, в тому числі власні кошти підприємств, ресурси фінансового ринку, заощадження населення, бюджетні інвестиційні асигнування; до зовнішніх джерел - іноземні інвестиції, кредити і позики. Бюджетне фінансування передбачає інвестиційні вкладення за рахунок коштів федерального бюджету, коштів бюджетів суб'єктів РФ, які надаються на зворотній та безповоротній основі. По-перше, це найбільш традиційний джерело фінансування, і, отже, спроба отримати фінансування в обласній адміністрації чи в уряді більш звична і не вимагає від менеджменту нових знань і навичок. По-друге, підготувати проект для приватного інвестора на порядок складніше, ніж для держави: вимоги держави до розкриття інформації та підготовки інвестиційних проектів швидше формальні, ніж професійні.

По-третє, держава - найлояльніший кредитор, і багато підприємств не повертають отримані від нього позики в строк без побоювання бути оголошеними банкрутами. Якщо підприємство дійсно своєму розпорядженні можливості отримати пряме державне фінансування, гарантії або податковий кредит, то цим необхідно скористатися.Позабюджетні джерела фінансування інвестицій. Основними джерелами фінансування є власні кошти, довгострокові кредити банків, інвестиційний лізинг, фінансування постачальниками обладнання, вкладення великих фінансово-промислових груп (ФПГ), а також інституціональні інвестори. Наведемо коротку характеристику цих джерел. Статутний капітал являє собою суму коштів, наданих власниками для забезпечення статутної діяльності підприємства. Прибуток є основним джерелом засобів динамічно розвивається. У балансі вона присутня в явному вигляді як нерозподілений прибуток, а також у завуальованому вигляді - як створене за рахунок прибутку фонди та резерви. В умовах ринкової економіки величина прибутку залежить від багатьох факторів, основним з яких є співвідношення доходів і витрат. Разом з тим в діючих нормативних документах закладена можливість певного регулювання прибутку керівництвом підприємства. Специфічним джерелом коштів є фонди спеціального призначення та цільового фінансування: безоплатно отримані цінності, а також безповоротні і поворотні державні асигнування на фінансування невиробничої діяльності, пов'язаної з утриманням об'єктів соціально-культурного та комунально-побутового призначення, на фінансування витрат з відновлення платоспроможності підприємств,

49.Яка процедура здійснення управління інвестиціями.

Управління інвестиціями включає: зясування сутності і форм інвестицій, класифікацію інвестицій підприємства, управління реальними інвестиціями, управління джерелами фінансування капітальних вкладень, управління фінансовими інвестиціями, визначення методів оцінки ефективності окремих фінансових інструментів інвестування, управління формуванням портфеля фінансових інвестицій. Інвестиції можна класифікувати: за видами цінностей (матеріальні, нематеріальні, фінансові); за цілями застосування (реінвестиції, нетто-інвестиції); за терміном інвестування (короткострокові, довгострокові); за характером участі суб’єкта в інвестуванні (прямі, непрямі); за походженням капіталу що інвестується (державні, приватні, змішані, вітчизняні, іноземні).Інвест політика під-ва передбачає: 1 формування окремих напрямів інвест д-ті під-ва у відповід з стратегією його еко розвитку. 2 дослідження і облік умов зовн інвест середовища і кон’юнктури інвест ринку. 3 пошук окремих об’єктів інвестування і оцінка їх відповідності напрямкам інвест д-ті під-в. 4 забезпечення високої ефективності інвестицій. 5 забезпечення мінімізації фін ризиків, пов’яз з інвест д-тю. 6 забезпеч ліквідності інвестицій. 7 визначення необхід о’єму інвест рес-сів і оптимізація стр-ри їх джерел. 8 форм-ня і оцінка інвест портфелю під-ва. 9 забезпеч-ня шляхів прискорення реалізації інвест програм.

Соседние файлы в папке шпори