Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори / п_ч ф_н менедж .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

45.Розкрийте сутність процесу управління грошовими потоками на підприємстві

Основною метою управління грошовими потоками є забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку шляхом збалансування обсягів надходжень і витрат коштів і їхньої синхронізації в часі.Також в процесі управління, необхідним є виділення основних завдань, на шляху до реалізації основної цілі. Найважливішими завданнями, розв'язуваними в процесі цього етапу управління грошовими потоками, є:• виявлення і реалізація резервів, що дозволяють знизити залежність підприємства від зовнішніх джерел залучення коштів;• забезпечення більш повної збалансованості позитивних і негативних грошових потоків у часі і за обсягами;• забезпечення більш тісного взаємозв'язку грошових потоків по видах господарської діяльності підприємства;• підвищення суми і якості чистого грошового потоку, генерованого господарською діяльністю підприємства.Отже, розроблений алгоритм системи управління грошовими потоками дозволяє підвищити ступінь фінансової і виробничої гнучкості підприємства та покращити оперативне управління з точки зору збалансованості надходжень і видатків грошових коштів; підвищити обсяги продажу та оптимізації затрат за рахунок більших можливостей маневрування ресурсами компанії; підвищити ефективність управління борговими зобов’язаннями та вартістю їх обслуговування; створити надійну базу оцінки ефективності роботи кожного підрозділу компаній; підвищити ліквідність і платоспроможність підприємства.

61.Охарактеризуйте методи аналізу фінансової звітності

Основними методами аналізу звітності є наступні:-читання звітності;-горизонтальний аналіз;-вертикальний аналіз;-трендовий аналіз;-розрахунок фінансових коефіцієнтів.Читання звітності – це вивчення абсолютних показників, представлених у звітності. Шляхом читання звітності визначають майновий стан підприємства, коротко- і довгострокові інвестиції, джерела фінансування власного капіталу, оцінюються зв’язки між постачальниками і покупцями, виручка від діяльності та прибуток звітного року.Горизонтальний аналіз – дозволяє визначити абсолютні і відносні зміни різних статей звітності у порівнянні з попереднім роком, півріччям чи кварталом.Вертикальний аналіз – це структурний аналіз абсолютних величин, який дає змогу за даними відносних величин вивчити структуру активів та зобов’язань, тобто частку (відсоток) окремих їх видів у загальній сумі розділів та в цілому активів і зобов’язаньДля визначення змін у господарській політиці підприємства більш, ніж за два послідовних роки, застосовується аналіз тенденцій розвитку (аналіз тренду), який є варіантом горизонтального аналізу.

Аналіз тенденцій розвитку передбачає використання індексів. При розрахунку індексів значення базисного року приймається за 100 %. Відповідно до цього розраховуються індекси для інших років. Базисним роком обирається той рік, показники якого є типовими, характерними для здійснення підприємницької діяльності за нормальних умов. При цьому слід обирати тільки значимі показники.

Соседние файлы в папке шпори