Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT.doc
Скачиваний:
403
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
17.07 Mб
Скачать

Самостійна робота Ведення касової документації та касових операцій

З метою забезпечення здійснення розрахунків готівкою підприємство повинно мати касу, а його керівники мають обладнати касу та забезпечити надійне зберігання готівкових коштів у ній. Якщо з вини керівників не були створені належні умови для забезпечення схоронності коштів під час їх зберігання і транспортування, то вони несуть за це відповідальність у встановленому чинним законодавством України порядку.

Кожне підприємство, що є юридичною особою і має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Відокремлені підрозділи, що мають каси і здійснюють розрахунки готівкою, проводять при цьому касові операції з видачі (приймання) готівки на будь-які потреби з оформленням видаткових (прибуткових) касових ордерів або застосовують РРО (РК) при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, самостійно здають готівкову виручку до каси установи банку (інкасаторам банку), повинні також вести касові книги, які видаються і оформляються підприємством - юридичною особою, до складу якої вони входять.

Відокремлені підрозділи, що мають каси та здійснюють розрахунки готівкою із споживачами в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО (РК) і не проводять при цьому касових операцій з видачі (приймання) готівки з каси на будь-які потреби з оформленням видаткових (прибуткових) касових ордерів, а здають отриману готівкову виручку до підприємства - юридичної особи, до складу якої вони входять у встановлені ним строки, можуть не вести касову книгу.

Аркуші касової книги мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою підприємства - юридичної особи. Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства - юридичної особи.

Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний папір) чорнилом темного кольору кульковою або чорнильною ручкою. Перші примірники залишаються в касовій книзі. Другі примірники мають бути відривними, що і є звітом касира. Перші і другі примірники мають однакові номери.

Виправлення в касовій книзі не допускаються. Якщо виправлення зроблені, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера або особи, що його заміщує.

Висновок: опрацювавши дану тему я вивчив системи відповідальності, різні види меню та вимоги щодо його складання та оформлення, режими праці та відпочинку обслуговуючого персоналу, правила розрахунків з відвідувачами та ведення звітів.

Документи Документи розрахункових операцій

Розрахунковий документ - документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Паперові розрахункові документи, як правило, виписуються з використанням технічних засобів у двох примірниках.

Розрахункові документи повинні відповідати вимогам установлених стандартів та вміщувати, залежно від їх форми, відповідні реквізити.

18. 06. 2014 р.

Контроль за послідовністю, прийомами і технікою прибирання зі столу використаного посуду, приборів. Заходи щодо скорочення втрат столового посуду, приборів,столової білизни. Оцінка якості обслуговування. Анкетування, внесення пропозицій щодо підвищення культури обслуговування; впровадження конкурентоспроможних видів послуг і розширеного асортименту закусок, став, кулінарних і кондитерських виробів, напоїв і закупних товарів відповідно до потреб споживачів. Ознайомлення з основними показниками інтер’єру закладу ресторанного господарства

У процесі обслуговування офіціант повинен швидко підготовити стіл до подачі чергової страви, збираючи використаний посуд і набори та замінюючи їх чистими.

При прибиранні тарілок із залишками їжі він підходить до першого гостя справа, бере правою рукою тарілку з наборами і перекладає її в ліву руку, притримуючи великим і вказівним пальцями. Далі підходить з правого боку до наступного гостя і ставить її на пальці лівої руки - середній, безіменний і мізинець. Набори з першої і другої тарілок та залишки їжі він складає на нижній тарілці. Інший варіант прибирання полягає в тому, що офіціант дві перші тарілки забирає зазначеним способом, а третю і наступні ставить на передпліччя лівої руки, при цьому він перекладає виделкою (ножем) залишки страви на другу (нижню) тарілку і кладе набори на першу.

Для збирання залишків їжі можна також використовувати спеціальну тарілку, яку офіціант тримає між вказівним і середнім пальцями.

Використані тарілки офіціант відносить на підсобний стіл і відразу приносить чисті. При обслуговуванні групи гостей двома офіціантами один з них збирає використаний посуд і столові набори, а інший ставить на стіл чисті. Для цього на підсобний стіл заздалегідь ставлять гірку тарілок у необхідній кількості. На верхню тарілку кладуть полотняну серветку, згорнуту вчетверо, на неї ножі і виделки, так само, як при сервіровці столів.

Заміну скатертини в присутності гостя роблять, не оголюючи поверхню столу.

У МСИСО 8402-94 також, прийнято поняття "якості обслуговування", яке розглядають як встановлені особливості процесу умов обслуговування, забезпечує задоволення встановлених чи гаданих вимог споживача.

До головним особливостям обслуговування, забезпечує його спроможність задовольнити певних вимог, занепокоєння:

• надійність;

• люб'язність;

• конфіденційність;

• придатність;

•коммуникативность;

• уважне ставлення.

У міжнародній практиці нині існують як найпопулярніші два-= підходи до визначення якості обслуговування:

1. Визначення якості обслуговування на основі оцінки корисних властивостей і характерних особливостей процесу надання послуг.

2. Оцінка недоліків в процесі обслуговування клієнтів.

Щоб розуміти, як підвищувати якість обслуговування клієнтів, передусім, необхідно розуміти навіщо це потрібно.

Для компанії, що продає свій товар або послуги, підвищення якості обслуговування зазвичай пов’язано з прагненням:

- підвищити продажі;

- прискорити обслуговування і процес обробки замовлень;

- притягнути нових клієнтів;

- втримати існуючих клієнтів, налагодити з ними довгостроковий контакт і т.д.

Визначивши завдання, які доведеться вирішувати в ході підвищення якості обслуговування, можна приступати до діагностики та безпосередньо до основної роботи з підвищення якості обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]