Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcia pulmo 1 ykr.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Визначення еластичності грудної клітки.

Її проводять при стисненні грудної клітки в передньозадньому і бічному напрямках. Долоню однієї руки кладуть на грудину, а іншу долоню в області міжлопаткового простору. Натиснення роблять переважно основою долонь досить енергійними, пружніми рухами (1-2 рази).Потім долоні розташовують на симетричних ділянках бічних відділів грудної клітки паралельно ходу ребер і проводять стиснення в бічному напрямку.

Запам'ятайте:

Еластичність грудної клітки в основному залежить від ступеня окостеніння реберних хрящів і визначається по відчуттю опору грудної клітки при її стисненні. Найбільш частими причинами зниження еластичності (збільшення ригідності) грудної клітки є емфізема легень, масивні ущільнення легеневої тканини і деякі захворювання плеври, зокрема, ексудативний плеврит.

Визначення голосового тремтіння.

Визначення голосового тремтіння - це метод оцінки проведення низькочастотних звукових коливань, що виникають при проголошенні хворим слів, що містять звук «р» («тридцять три», «сорок чотири» і т.п.) на поверхню грудної клітки. Пальпацію здійснюють кінчиками пальців обох рук, які розташовують на строго симетричних ділянках грудної клітки в надключичних, підключичних областях, бічних відділах і далі в над-, між- і підлопаткових областях.

Для уточнення отриманих результатів доцільно повторювати дослідження в тих же областях при зміненому положенні рук: праву руку положити на місце лівої, а ліву на місце правої.

Визначення голосового тремтіння засновано на здатності тканин проводити коливання, що виникають при напрузі голосових зв'язок. Пальпаторне відчуття вібрації на поверхні грудної клітки залежить від характеристики коливань голосових зв'язувань (амплітуда, частота і ін.) і властивостей тканин, що проводять коливання до рук, що пальпують.

Наскільки добре проводяться коливання до рук лікаря, залежить від прохідності бронхіального дерева, щільності легеневої паренхіми, наявності перешкоди при переході коливань із тканин однієї щільності в тканині більшої або меншої щільності (феномен розділу провідних середовищ, де коливання в значній мірі послабляються).

Визначення голосового тремтіння: а- у надключичних; б - у підключичних; в - у пахвових; м - пальпація в області верхівок легень; д- у міжлопаткових; е - у підлопаткових просторах.

Найбільш часті причини зміни голосового тремтіння наведені на малюнках(см. нижче) і в таблиці. У нормі (а) голосове тремтіння, яке виникає в результаті коливань голосових зв'язок, проводиться однаково на симетричні ділянки грудної клітки праворуч і ліворуч. Однобічне ослаблення голосового тремтіння спостерігається при гідротораксі (б), пневмотораксі (в), фібротораксі (г), обтураційному ателектазі (д). Голосове тремтіння підсилюється з однієї сторони при частковому (е), часто при вогнищевому запальному ущільненні (ж), порожнині в легені, з'єднаної із бронхом (з), і компресійному ателектазі (б, вище рівня рідини). При підвищенні повітряності легеневої тканини (емфіземі легень) спостерігається двостороннє (однакове) ослаблення голосового тремтіння (і). При звуженні бронхів (без супутньої емфіземи легень або запального ущільнення легеневої тканини) голосове тремтіння не змінене (к).

Зміни голосового тремтіння при основних бронхолегеневих синдромах:

а - норма;

б - гідроторакс;

в - пневмоторакс;

г - фіброторакс;

д - обтураційний ателектаз;

е -дольове ущільнення;

ж - вогнищеве запальне ущільнення;

з - порожнина в легені, з'єднана із бронхом;

і - емфізема легень; до - звуження бронхів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]