Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcia kardio 1 ykr.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
330.24 Кб
Скачать

Функціональні шуми.

Всі функціональні шуми умовно ділять на три групи:

1).Динамічні шуми, в основі яких лежить значне збільшення швидкості кровотока при відсутності яких-небудь органічних захворювань серця (наприклад, динамічні шуми при тиреотоксикозі, неврозі серця, гарячкових станах).

2) Анемічні шуми, причиною яких є зменшення в'язкості крові і деяке прискорення кровотокі у хворих з анеміями різного походження;

3) Шуми відносної недостатності клапанів або відносного звуження клапаних отворів обумовлені різноманітними порушеннями функції клапаного апарата, у тому числі у хворих з органічними захворюваннями серця.

Запам'ятайте:

  1. Динамічні і анемічні функціональні шуми виникають при відсутності будь –

яких органічних захворювань серця й тому одержали назву «безневинних» шумів;

  1. Всі безневинні шуми систолічні.

  2. Безневинні шуми:

а) непостійні, вони змінюються при зміні положення тіла і при диханні;

б) нетривалі, короткі;

в) не проводяться далеко від місця максимального вислуховування;

г) не грубі, частіше м'які, дуючі, ніжні;

д) не супроводжуються різкою гіпертрофією міокарда, дилатацією порожнин

і іншими ознаками органічних захворювань серця.

Особливу групу представляють функціональні шуми відносної недостатності клапанів або відносного стенозу клапанних отворів.

Вони можуть бути обумовлені трьома групами причин:

1.Розширення фіброзного кільця атріовентрикулярних клапанів при вираженій дилатації шлуночків приводить до неповного змикання анатомічно незмінених стулок атріовентрикулярних клапанів і развитку відносної недостатності цих клапанів з турбулентним потоком крові з шлуночка в передсердя. Характеристика шумів відносної недостатності мітрального й тристулкового клапанів у цих випадках аналогічна такий при відповідних органічних пороках.

Запам'ятайте:

1) Відносна недостатність мітрального клапана, обумовлена розширенням фіброзного кільця, може розвитися при дилатації ЛШ у хворих:

а) з артеріальною гіпертензією будь-якого походження;

б) з аортальними пороками серця, переважно в стадії декомпенсації (так звана мітралізація аортального пороку);

в) із серцевою недостатністю будь-якого походження (за рахунок міогенної дилатації ЛШ).

  1. Відносна недостатність тристулкового клапана, обумовлена розширенням фіброзного кільця, може розвитися у хворих зі значною дилатацією ПШ:

а) у пізніх стадіях мітрального стенозу;

б) при декомпенсованому легеневому серці (за рахунок міогенної ділатації правого шлуночка).

II. Друга причина шумів відносної недостатності - порушення функції клапан­ного апарата (хорд і сосочковых м'язів). При інфаркті сосочкового м'яза, вродженому подовженні або надбаному розриві однієї з хорд атріовентри-кулярних клапанів розвивається пролапс (випинання, прогинання) однієї зі стулок у порожнину перед­сердя під час систоли шлуночків. Це веде до неповного змикання стулок і розвитку відносної недостатності АВ-клапана. При цьому вислуховується короткий систолічний шум (частіше мезо- або пізній систолічний), звичайно при збереженому I тоні.

III. Третя причина функціональних шумів відносної недостатності клапанів або відносного стенозу клапанних отворів — це гемодинамічні зсуви стулок клапанів, розширення аорти або легеневої артерії і деякі інші причини.

Шум ГрехемаСтілла — це функціональний діастолічний шум відносної недостатності клапана легеневої артерії, що виникає при тривалому підвищенні тиску в легеневій артерії (наприклад, у хворих з мітральним стенозом, первинною легеневою гіпертензією, легеневим серцем). У II міжребер′ї ліворуч від грудини і по лівому краю грудини вислуховується при цьому тихий, убуваючий діастолічний шум, який починається відразу за II тоном.

Шум Флінта - пресистолічний шум відносного (функціонального) стенозу лівого атріовентрикулярного отвору, що виникає іноді (рідко) у хворих з органічною недостатністю аортального клапана внаслідок підведення стулок мітрального кла­пана сильним струменем крові, яка регургітує під час діастоли з аорти в ЛШ. Це приводить до утруднення кровотока із ЛП у ЛШ під час активної систоли перед­сердя. При цьому на верхівці серця, крім провідного органічного діастолічного шуму аортальної недостатності вислуховується ще й пресистолічне посилення шуму- шум Флінта.

Шум Кумбса — функціональний мезодіастолічний шум, обумовлений відносним стенозом лівого атріовентрикулярного отвору, що виникає у хворих з вираженою органічною недостатністю мітрального клапана за умови значної дилатації ЛШ і ЛП і відсутності розширення фіброзного кільця клапана. При цих умовах серце (ЛШ і ЛП) нагадує за формою піскові годинники з відносно вузькою перемичкою в області лівого атріовентрикулярного отвору. У момент спорожнення ЛП у фазу швидкого наповнення цей отвір на короткий час стає відносно вузьким для збільшеного обсягу крові в ЛП і виникає відносний стеноз лівого атріовентрикулярного отвору з турбулентним потоком крові із ЛП у ЛШ. На верхівці серця, крім органічного систолического шуму мітральної недостатності можна вислухати короткий і тихий мезодіастолічний шум, обумовлений функціональним мітральним стенозом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]