Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання та відповіді на БХ.docx
Скачиваний:
3774
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

67. Патології ліпідного обміну: атеросклероз, ожиріння, цукровий діабет.

Атеросклероз

Атеросклероз - хвороба, головним проявом якої є відкладання в судинних стінках

ліпідних утворень - “бляшок”, основними біохімічними компонентами яких є холестерин та його ефіри. Навкруги ліпідних бляшок в інтимі судин виникає клітинна реакція, що включає в себе утворення фіброзної тканини та проліферацію їладком’язових клітин. Атеросклеротичні бляшки спричиняють звуження кровоносних судин, посилене згортання крові в ділянках їх локалізації та, як результат, порушення кровопостачання відповідних органів і тканин. Як наслідок атеросклерозу розвиваються ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда й порушення церебрального кровообігу, що стають важливою причиною смерті людей дорослого та похилого віку.

Біохімічною основою розвитку атеросклерозу є підвищена концентрацій в крові людини холестерину - гіперхолестеринемія, спричинена різними факторами - дієтарними, ендокринними, генетичними.

Ожиріння

Ожиріння - стан, що характеризується надмірним накопиченням у жировій тканині триацилгліцеролів. При ожирінні збільшується кількість жирових клітин (адипоцитів) або їх розмір. Загальна маса нейтральних жирів в організмі людини за умов

ожиріння може досягати значних кількостей. Порушення ліпідного обміну, що відбувається при ожирінні, часто поєднуються з наявністю у хворого атеросклерозу або цукрового діабету.

Цукровий діабет

Цукровий діабет традиційно розглядається як патологія, що первинно пов’язана

з порушеннями вуглеводного обміну. Найбільш характерним біохімічним проявом різних типів цукрового діабету в клініці є гіперглікемія (гіперглюкоземія), яка

розвивається внаслідок втрати специфічного впливу інсуліну на проникність клітинних мембран дія глюкози. Але метаболічні ефекти інсуліну поширюються на багато аспектів обміну глюкози, ліпідів та амінокислот, у зв’язку з чим цукровий діабет є хворобою, при якому відбуваються глибокі порушення не тільки вуглеводного, але й ліпідного та білкового обмінів.

Розрізняють інсулінозалежний цукровий діабет (діабет І типу, ювенільний діабет) та інсулінонезалежний цукровий діабет (діабет II типу, діабет похилого віку).

68. Пул вільних амінокислот в організмі: шляхи надходження та використання вільних амінокислот в тканинах.

Кількість амінокислот, що перетворюються за добу, складає в організмі дорослої здорової людини в стані азотистої рівноваги 300-500 г, а стаціонарна їх концентрація дорівнює близько 50-100 г на масу тіла.

Потік амінокислот що входить в організм з амінокислотного пулу складається з таких джерел:

1. Амінокислот, які всмоктуються ентероцитами кишечника внаслідок гідролізу

харчових білків у травному каналі

2. Амінокислот, які вивільняються в результаті розщеплення власних клітинних і

позаклітинних білків.

3. Амінокислот, які синтезуються в організмі.

Потік амінокислот, що виходить з амінокислотного пулу, включає анаболічні і

катаболічні шляхи перетворення вільних амінокислот і складається з таких компонентів:

1. Використання амінокислот для синтезу білків організму.

2. Використання амінокислот, які не включені в анаболічні процеси, в катаболічних

реакціях.