Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика 1-5.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
295.23 Кб
Скачать

20.Основні макроекономічні показники та методи їх підрахунку. Номінальний та реальний ввп.

ВВП – це вся кількість товарів та послуг, які вироблені в країні протягом певного періоду часу( переважно береться один рік ). Він відображає вартість кінцевого продукту, виробленого тільки всередині країни, з використанням як власних так і іноземних факторів виробництва.

ВВП=Y=C+I+G+NX, С – кінцеві споживчі витрати домогосподарств на товари та послуги ( за винятком витрат на придбання житла ); І – валові приватні внутрішні інвестиції, які містять витрати фірм на будівництво будинків і споруд; придбання обладнання, машин, механізмів, нових технологій; створення товарно-матеріальних запасів, амортизацію, а також витрати домогосподарств на придбання житла ( будинків, квартир тощо ).

G – державні витрати, на утримання армії, апарату управління, виплату заробітної плати працівникам державного сектора економіка.

NX – чистий експорт товарів та послуг за кордон. Розраховується як різниця між експортом та імпортом:  ВНП – це сукупна ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених за участю лише національних факторів виробництва ( належать даній країні та її громадянам ) як у межах своєї раїни так і за кордоном.

Чистий внутрішній продукт ( ЧВП ) можна отримати із ВВП, коли його зменшити на величину амортизаційних відрахувань: ЧВП= ВВП – амортизаційні відрахування. Національний дохід (НД ) –сукупний дохід в економіці, який отримують власники факторів виробництва ( праці, капіталу, землі ) – можна отримати, коли показник ЧВП зменшити на величину непрямих податків на бізнес: НД=ЧВП- чисті непрямі податки на бізнес.

  Номінальний ВВП –це обсяг виробництва, який вимірюється в поточних цінах, тобто в цінах, що існують на момент виробництва. Реальний ВВП – це обсяг виробництва, який вимірюється в сталих цінах.

21. Сукупний попит(ad) та сукупна пропозиція (as): їх складові та нецінові фактори

Сукупний попит(AD) – сума всіх витрат на кінцеві товари та послуги, вироблені в економіці. Він відображає зворотну залежність між сукупним випуском (реальним обсягом продукції ) , який готові придбати економічні суб’єкти за певним рівнем цін в економіці.

Сукупний попит складається з :

1. Попиту на споживчі товари та послуги.

2. Попиту на інвестиційні товари.

3. Попиту державного сектору.

4. Попиту зовнішнього сектору.

Нецінові фактори:

1. Споживчі витрати.

2. Інвестиційні витрати.

3. Державні витрати.

4. Чистий експорт.

Сукупна пропозиція (AS) – Обсяг сукупного випуску за кожного рівня цін. Відображає пряму залежність між рівнем цін та обсягом випуску.

Сукупна пропозиція складається з відрізків:

1. Горизонтальний або кейнсіанський .

2.Проміжний або зростаючий.

3. Вертикальний або класичний.

Кейнсіанський відрізок відображає економіку упродовж відносно короткого періоду часу.

Проміжний відр. відображає нарощення обсягів випуску , яке супроводжується зростанням цін, що пов’язане з погіршенням якості ресурсів, низькою кваліфікацією робочої сили, застарілими технологіями, які збільшують собівартість продукції, а відповідно і ціни.

Класичний відрізок характеризує поведінку економіки у довгому періоді.

До нецінових чинників сукупної пропозиції належать зміни:

1. Цін на ресурси

2. У продуктивності праці.

3. Податків з підприємств та субсидій.