Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика 1-5.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
295.23 Кб
Скачать

26. Модель is-lm та її використання для аналізу впливу фіксальної та грошової політики.

Модель IS-LM (інвестиції (I), накопичення (S), попит на гроші (L), гроші (M)) — макроекономічна модель, яка описує загальнумакроекономічну рівновагу, яка утворюється шляхом комбінації моделей рівноваги на товарному (крива IS) і грошовому (крива LM) ринках. Модель була розроблена англійським економістом Джоном Хіксом і Елвіном Хансеном. 

На величину інвестицій впливають:

  • 1) рівень ставок проценту;

  • 2) зростання національного доходу.

На величину ставок процента впливають:

  • 1) пропозиція грошей;

  • 2) попит на гроші.

Взаємозв'язок цих факторів, їх вплив на національних дохід і забезпечення обсягу національного виробництва і допомагає зрозуміти модель IS-LM.

Ця модель сьогодні є найпоширенішою інтерпретацією теорії Кейнса. Вона трактується як модель, яка розкриває причини зміни доходу в короткотерміновий період при фіксованому рівні цін. Двома частинами моделі є крива IS і крива LM (ліквідні гроші).

Тільки в точці перетину кривих досягається рівновага між обома ринками.

27. Циклічність як загальна закономірність економічного розвитку. Сутність, фази, причини та види економічних циклів.

Циклічність економічного розвитку полягає в періодичності коливань економічної активності суспільства.

Економічний цикл – це розвиток часу між двома однаковими періодами активності економіки.

Економічний цикл:

Складається з таких фаз: криза,депресія, пожвавлення, піднесення.

  • Криза (спад) —. Характеризується: труднощами збуту виробленої продукції, скороченнямвиробництва, зростаннямпопитуна ліквідність (готівку), збільшенням ставкипозичкового відсотка. Паніка на ринкуцінних паперів, курсакційшвидко падає. Закриваються ібанкрутуютьфірми, передусім дрібні.

  • Депресія — фаза циклу, якій властивий застій виробництва. Відтворення — просте. Національний продуктуже не зменшується, але більше не зростає, скорочуються запаси нереалізованої продукції, уподібнюються темпи падіння, інвестиційного та споживчого попиту, зберігається масове безробіття, але починають формуватися умови для нагромадження капіталу.

  • Пожвавлення — коли зростають обсяги виробництва до кризового рівня збільшується попит на споживчі товари та фактори виробництва, оновлюється основний капітал, зменшується безробіття.

  • Піднесення (зростання) — фаза циклу, коли обсяг виробництва перевищує обсяг найбільшого піднесення попереднього циклу і зростає найвищими темпами. Нарощуються обсяги виробництва до тих пір доки пропозиція стане більшою за попит і товари почнуть накопичуватись на складах.

Причини економічних циклів:

1 група – екстернальні, які пояснюють зовнішні причини економічних циклів.(війни, революції, наукові відкриття)

2 група – інтернальні, які пояснюються причини циклів внутрішніми факторами. Дизпорції в структурі економіки, порушення в сфері грошового обігу, надлишкові обсяги основного капіталу, зношення та оновлення основного капіталу.

Види циклів:

1 група – короткострокові або малі цикли, тривають 3-4 роки, матеріальною основою, яких є порушення рівноваги між попитом та пропозицією на споживчому ринку товарів широкого користування(побутова техніка, авто) та порушення рівноваги на грошових ринках.

2 група – середньострокові або базові цикли, тривалість 7-11 років, матеріальна основа яких це порушення рівноваги на ринкових обладнаннях пов’язане з оновленням основного капіталу внаслідок фізичного та морального зносу.

3 група – довгострокові або довгі хвилі кондратьєва, тривалість 40-60 років, а матеріальна основа пов’язана з періодичним оновленням та поширенням основних капітальних благ зі строком служби більш 50 років(промислові будівлі, мости) та радикальних змін у техніці та технологіях.

Також, існують не циклічні коливання економіки, які мають сезонний характер(новий рік, 8 березня) та системні(структурні) кризи.