Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eksperymentalna_psykholohia_v_skhemakh_i_tablytsiakh.pdf
Скачиваний:
788
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Модуль 1 ВСТУП ДО НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

1.4.4. Правове регулювання психологічних досліджень

Проблема правового регулювання дослідницької діяльності

в психології тісно пов’язана з професійною етикою. Непрофесійне неетичне ставлення психолога може спровокувати загрозу для психічного або фізичного здоров’я клієнта. Такі дії інкримінуються як злочин і мають розглядатися спеціальними комісіями з етики, а також у судовому порядку.

З метою правового захисту як клієнта, так і психолога-дослідни- ка укладається згода на участь в психологічному дослідженні як юридична угода між двома сторонами.

Правове регулювання психологічних досліджень

Конституція України

Ст. 3. «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Ст. 27. «Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань».

Ст. 28. «Кожен має право на повагу до його гідності.» «Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню». «Жодна людина без вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам».

Ст. 31. «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя...».

Ст. 55. «Права і свободи людини і громадянина захищаються судом».

Цивільний кодекс України

Ст. 281. Право на життя. «Медичні, наукові та інші досліди можуть провадитися лише щодо повнолітньої дієздатної фізичної особи за її вільною згодою».

41

Горбунова В.В.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ В СХЕМАХ ТА ТАБЛИЦЯХ

Ст. 288. Право на свободу. «Забороняються будь-які форми фізичного чи психічного тиску на фізичну особу, втягування її до вживання спиртних напоїв, наркотичних та психотропних засобів, вчинення інших дій, що порушують право на свободу».

Ст. 289. Право на особисту недоторканність. «Фізична особа не може бути піддана катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує її гідність, поводженню чи покаранню».

Кримінальний кодекс України

Ст. 142. Незаконне проведення дослідів над людиною. «Незаконне проведення медико-біологічних, психологічних або інших дослідів над людиною, якщо це створювало небезпеку для її життя чи здоров’я, карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

«Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього, двох або більше осіб, шляхом примушування або обману, а так само якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я потерпілого, караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

1.4.5. Наукове шахрайство та чистота експерименту

В психології гостро стоїть проблема наукового шахрайства — фабрикації результатів, фальсифікації отриманих даних, плагіату. Науковець, який вдається до шахрайства, в разі розкриття втрачає довіру наукової громади та право на дослідницьку практику.

42

Модуль 1 ВСТУП ДО НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Види наукового шахрайства

 

ФАБРИКАЦІЯ

 

 

 

ФАЛЬСИФІКАЦІЯ

 

 

ПЛАГІАТ

 

РЕЗУЛЬТАТІВ

 

 

 

ДАНИХ

 

 

Привласнення

 

Оголошення про

 

 

 

Підтасовування,

 

 

 

 

 

 

 

 

здобутків інших

 

результати

 

 

 

викривлення справжніх

 

 

дослідників, в тому

 

експерименту, який

 

 

 

результатів з метою

 

 

числі і відсутність

 

взагалі не

 

 

 

підтвердження гіпотези

 

 

посилань на автора

 

проводився

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимоги до публікацій за результатами наукових досліджень

за Кодекс професійної етики та практики Американської психоло гічної асоціації (1992 р.)

Публікація результатів

«Психологи не фабрикують дані і не фальсифікують результати в своїх публікаціях».

«Якщо психологи знаходять суттєві помилки у своїх публікаціях, вони здійснюють усі необхідні процедури по усуненню хибної інформації через повідомлення про помилки та внесення поправок».

Плагіат

«Психологи не наводять витримки із робіт інших авторів або результати їх досліджень як власні, навіть у випадку, якщо дані інших дослідників використовуються як допоміжні».

Авторство публікацій

«Психологи несуть відповідальність та отримують визнання лише за результати власної роботи».

«Загальне авторство та інші здобутки, пов’язані з публікаціями, відображують відносний внесок кожного дослідника незалежно від його статусу... Навіть незначний внесок має бути відмічений, наприклад посиланням у виносках або згадуванням і вступній частині».

43

Горбунова В.В.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ В СХЕМАХ ТА ТАБЛИЦЯХ

«Студент або аспірант, як правило, вказується в якості основного автора в випадку, якщо в основі статті лежить його курсова, дипломна або дисертаційна робота».

Повторна публікація результатів

«Психологи не публікують в якості оригінальних даних відомості, які були опубліковані раніше. Це не стосується повторної публікації даних з новими коментарями».

Розповсюдження дослідницьких даних

«Після публікації даних психологи надають усі необхідні відомості, в тому числі і про проміжні результати дослідження та «сирі» дані, спеціалістам, які прагнуть підтвердження шляхом повторного аналізу. Умовою надання результатів є гарантія захисту конфіденційності інформації про учасників дослідження та їх юридичних прав».

44

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]