Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак алины.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
88.2 Кб
Скачать

2.Технологія збирання, післязбиральної обробки і закладки на зберігання продукції зернової культури

2.1.Збирання зерна пшениці озимої

Починають збирати при досягненні зерном вологості 30-32%. Скошують пшеницю жатками ЖВП-6А, ЖВН-6А у валки товщиною 12-18 см, шириною до 1,8 м. при висоті зрізу середньо- і низькорослих сортів 15-20 см., високорослих і густих 25-30 см. За такої висоти стерні валки швидше просушуються. При двофазному збиранні полеглої забур’яненої пшениці використовують бобові жатки (ЖБА 3,5), так як під час роботи різальних агрегатів зернових жаток втрачається багато зерна. Через 2-4 дні підсохлі валки підбирають комбайнами Дон 1500 з приставками ПУН-5, ПУН-6 і обладнані підбирачами ППТ-2,ППТ-3А. Після збирання зерно старанно очищають, при потребі пропускають через сушильні агрегати, доводять вологість його до 14-15 % і використовують за призначенням.

Таблиця 4

Технологічна схема збирання врожаю пшениці озимої

Площа посіву, га

Склад збиральної ланки

Кількість наявних збиральних агрегатів, шт.

Продуктивність збиральної ланки за добу, га.

Необхідно днів для збирання

900

Дон-1500

ГАЗ-53

2

2

35

8

2.2 Післязбиральна обробка зерна пшениці озимої

Післязбиральна обробка зерна тієї чи іншої культури залежить як від його фізичних особливостей, так і від складності видалення з нього окремих домішок. З метою одержання добрих результатів післязбиральної обробки зернової маси господарство повинне мати відповідно підготовлену за потужностями матеріально-технічну базу: тік, сховища, обладнання для очищення, сушіння, транспортування тощо.

В умовах жаркого клімату півдня України, коли в період збирання врожаю зернових культур має місце переважання високих середньодобових температур будь-яка незначна затримана з очищенням зерновороху від органічних і мінеральних домішок може спричинити до швидкого розвитку процесу самозігрівання і втрати зерном його посівних та технологічних якостей.

Інформація про можливості господарства в проведенні потокового очищення зерна пшениці озимої при збиранні її врожаю представлена у таблиці 5.

Таблиця 5

Післязбиральна обробка зерна пшениці озимої

Намолочено

зерна, т

Зерноочисні машини

Продуктив-

ність машин,

т/год

Потрібно

днів для

очищення

зерна

Потрібно

додатково

зерноочисних машин, шт

Марка

Кількість, шт

270

ЗАВ-40

1

41

1

Наявної зерноочисної

техніки достатньо

2.3 Закладання зерна пшениці озимої на зберігання

У зв'язку з вкрай низькими закупівельними цінами на зерно пшениці в період масового збирання, найкращим рішенням є утримання від реалізації зерна пшениці озимої відразу з току і зберігання,як насінного, так і продовольчого зерна.

Характеристика закладених на зберігання партій зерна пшениці озимої наведена у таблиці 6.

Таблиця 6