Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак алины.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
88.2 Кб
Скачать

2.5 Облік і спостереження за зерном при зберіганні

Зміни маси партій зерна, що зберігаються може бути пов'язана і з очищенням його від зернових та не зернових домішок. Тому вирішення питання про нестачу зерна слід вирішувати з обов'язковим врахуванням всього комплексу кількісно-якісних показників. Після виявлення змін маси - пов'язаних з підвищенням їх якості, нестачі, що можуть виникати при цьому списуються на природні втрати

При зберіганні кожну партію зерна контролювали простими, але досить надійними способами. Систематично визначали температуру та вологість маси, зараженість шкідниками та показники свіжості , отримували об'єктивну інформацію про динаміку стану зерна.

При спостереженні за станом насипу зерна за допомогою спиртових чи ртутних термометрів визначають температуру в різних його точках.

Рекомендовані строки спостереження за зерновим насипом в період зберігання представлені в таблиці 7.

Таблиця 7

Періодичність спостережень за температурою зерна пшениці озимої

Стан зерна

Свіжо зібране зерно(перші три місяці )

Температура в насипі, °С

Вище 10°С

0+1 0°С

Нижче 0°С

Сухе

2 раз у 7 діб

Раз у 18 діб

Раз у 18 діб

Раз у 18 діб

3. Технологія збирання, обробки і зберігання аличі:

3.1. Збирання, обробка і підготовка до зберігання аличі.

Успіх зберігання плодів залежить від багатьох чинників. Але час збирання плодів – винятково важливий чинник, що робить вплив на їхліжкоздібність. Успіх зберігання плодів залежить від  ступеня їх зрілості при зніманні з дерева і закладці на зберігання. Кожному сорту властивий свій найкращий ступінь зрілості, який забезпечує найбільшу тривалість зберігання і найвищі смакові якості.

Аличу звичайно збирають після фізіологічного дозрівання і придбання властивого фарбування. Збір плодів проводять в один прийом, тому що дозрівання аличі дружне. Вибраковують тільки механічно ушкоджені плоди. Практично немає потреби в їхньому сортуванні через відсутність шкідників. Алича добре переносить транспортування протягом декількох днів. Основна маса плодів йде на споивання у свіжому виді, а також для готування компотів, соків, варення, вина. Для тривалого збереження використовують великі плоди сортів, що дозрівають у вересні. Для збереження аличу збирають вручну, потім ретельно сортують, складають у стандартні шухляди рядами і прохолоджують у сухому приміщенні, попередньо обробленому сірчистим газом, отриманим шляхом спалювання сірки. При підборі сортів різних термінів дозрівання свіжі плоди аличі маються протягом шести місяців. Збирають за 5-6 днів до повної зрілості у разі відправки в свіжому вигляді; зняті в недостиглому стані плоди мають здатність забарвлюватися, але в'януть і втрачають смак.

При будь-якому способі збирання врожаю необхідно роботи проводити в наступній послідовності: збір вітровальної падалиці, знімання плодів з гілок нижнього, середнього та верхнього ярусів, збір підручної падалиці. При збиранні врожаю слід суворо дотримуватись техніки знімання плодів. Сучасна технологія збирання врожаю багатьох видів плодових передбачає повну механізацію завантажувально-розвантажувальних робіт. Для вивезення заповнених контейнерів чи ящиків на піддонах з міжрядь і завантажування їх на транспортні засоби використовують вилчаті вантажники АВН-0,5 та ПВСВ-0,5 зі змінною продуктивністю до 25 т. Для механізації вивезення падалиці її збирають у спеціальні металеві бункери ємністю близько 200 кг. Бункер захоплюють вантажником АВН-0,5, вивозять з міжрядь і висипають в кузов самоскида. Внутрішногосподарське транспортування плодів , призначених для зберігання чи реалізації у свіжому вигляді , здійснюють автомобілями та підресорними тракторними причепами 2-ПТС-4М, 1-ПТП-4 та іншими. Розвантажування контейнерів у пунктах товарної обробки ведуть з допомогою електрокари.