Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pchelovodstvodstvo_d_f_n_2013_999999999.docx
Скачиваний:
511
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
8.58 Mб
Скачать

Тема 5. Технологія виробництва воску на пасіці. Восковий баланс пасіки

Вид занять: Лабораторна робота

Мета занять: Знати види рамок та їх розміри. Навчитися правильно складати бджолине гніздо, поширювати його в залежності від кількості бджіл (сили сім’ї), пори року. Навчитися складати восковий баланс пасіки.

Обладнання і матеріали: набір стільників різного розміру, штучна вощина, макет вуликів, розданий матеріал.

Теоретичні підстави

Гніздо бджіл – це бджоли, які розміщені на стільниках з розплодом і кормовими запасами. Положення стільників, поставлених у вулику перпендикулярно льотка, прийнято називати такими, що поставлені на холодний занос, паралельно льотка – на теплий занос. В нашій зоні бджолині сім’ї утримуються на холодний занос. Відстань між рамками 12-15 мм, зайнята бджолами, називається вуличкою. Силу сімей визначають по масі бджіл (кг) у гнізді і у вуличках. Маса однієї вулички бджіл складає – 250-400 г.

Гніздо комплектують наступним чином: у середині гнізда розміщують рамки з розплодом, потім рамки з кормом, які розташовані по боках гнізда (рамки з пергою ставлять ближче до рамок з розплодом, або між ними, за ними рзміщують рамки з медом) обмежується гніздо діафрагмою. При розширенні гнізда, пусті стільники або вощину ставлять між кормовими рамками та рамками з розплодом. Якість стільників залежить від строку використання і якості відбудованої вощини. Існує декілька типів рамок, але основні з них: стандартні (дадановські), для багатокорпусного вулику (рутовські), напіврамки (магазинні) і секційні різного розміру. Всі вони відрізняються по висоті, але мають однакову довжину. Якість стільників визначають за кольором, правильністю відбудованих комірок, та їх вирівняності. Колір стільників може бути від світло-жовтого до чорного, в залежності від кількості поколінь вирощених бджіл.

Штучна вощина являє собою лист воску з відбитими на ньому донцями шестигранних комірок, які є основою для комірок стільників, що будують бджоли. Колір свіжої вощини повинен бути світло-жовтим. Товщину вощини на практиці визначають за кількістю стандартних листів в 1 кг:

тонка – 18-20 листів;

середньої товщини – 15-16 листів;

товста – 12-14 листів.

Кількість листів вощини на рамку багатокорпусного вулика (435х230 мм) в 1 кг складає 19-21 штук.

Вощину виробляють на воско-вощинних заводах та підприємствах. Якість вощини залежить від якості воску. Не можна використовувати фальсифікований віск. Діаметр комірки вощини повинен бути від 5,3 до 5,45 мм, лист прозорий, блискучий з приємним воско-медовим запахом.

Для побудови гніздових стільників використовують вощину середньої товщини, інколи товсту. Для магазинних і секційних – тонку вощину (використовують тільки для одержання меду).

Методичні вказівки

На одну бджолину сім’ю необхідно 20-40 стільників. Щорічно на пасиці проводять браковку старих непридатних для виводу бджіл стільників (30-50%), які перетоплюють на віск. Вихід воску з одного такого стільника складає 100-130 г. Для поповнення стільників на пасіці у гніздо бджіл ставлять вощину, яку бджоли відбудовують. На відбудову одного листа вощини бджоли виділяють 70 г воску. При відкачуванні меду, зрізають воскові кришечки, а після перетопки, з них також отримують віск. Після відкачування 100 кг зрілого меду, отримують 0,5-1,5 кг чистого воску. Крім того на пасіці буває збірний віск. Частину отриманого воску на пасіці обмінюють на вощину, а віск, що залишився – реалізують. В кінці року підраховують валовий вихід воску по пасіці і воскову продуктивність пасіки за рік. Валовий вихід воску складає: віск виділений бджолами при відбудові вощини, віск отриманий після перетопки вибракуваних стільників, віск отриманий при відкачці меду та збірний віск. В середньому за сезон (рік) від однієї бджолиної сім’ї можна отримати до 2,5 кг воску. Воскова продуктивність пасіки складає: віск отриманий від перетопки стільників, при відбудові вощини, відкачуванні меду та збірний віск.

Завдання 1. Скласти восковий баланс пасіки на 100 бджолиних сімей. На одну бджолину сім’ю відбудовано по 7 стільників, вибракувано по 6 стільників, отримано збірного воску по 100 г та отримано 30 кг товарного меду. Визначити валовий вихід воску, реалізацію воску і воскову продуктивність пасіки. Результати записати в таблицю 9.

Таблиця 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]